Vega Vrijdag: galette met rabarber en aardbeien

Deze galette met rabarber en aardbeien van zusje Culy is een ode aan ingrediënten uit het seizoen. Het is namelijk nú het moment om Hollandse aardbeien en lokaal geteelde rabarber te scoren. Doen dus, ze zijn zo lekker (en goed voor je!)…

Het taartdeeg in deze galette met rabarber is trouwens zelfgemaakt. Dat is bijna altijd lekkerder, en je hoeft je geen vragen te stellen bij vage ingrediënten en bewaarmiddelen. Bovendien is het ook nog eens een érg mindful klusje. Maar mocht je geen tijd of fut hebben, dan kun je ook altijd kant-en-klaar taartdeeg gebruiken.

Voor een vegan versie vervang je de roomboter door een plantaardig alternatief.

Waarom we plantaardige zuivel wél zuivel zouden mogen noemen

galette met rabarber
Bron: Culy

Benodigdheden voor 8 personen:

Voor het taartdeeg:

  • 225 gram bloem + extra voor het bestuiven
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 225 gram koude (!) ongezouten boter, in blokjes

Vegan Vrijdag: tempeh saté met pindasaus

Voor de galette:

  • Een ronde lap taartdeeg met een diameter van 30 cm (zie boven)
  • 400 gram rabarber
  • 500 gram aardbeien
  • 1 of 2 theelepels citroenrasp
  • Snufje zout
  • 2 theelepels maizena
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • Suiker, voor het bestrooien
  • Vanille-ijs of room, voor erbij (optioneel)

Verder nog nodig:

  • Een deegroller
  • Een bakplaat of taartvorm met opstaande rand
  • Een deegschraper (optioneel)

De musthaves van het keukenkastje van iedere vegan

Zelf taartdeeg maken

Het is belangrijk dat je boter echt goed koud is en dat je snel werkt, zodat de boter niet de kans krijgt om te smelten. Ready? Go!

Stort de bloem in een berg op een schoon aanrechtblad. Meng de suiker en het zout er met je vingers doorheen. Meng de koude blokjes boter met je vingers door de bloem, tot alle blokjes zijn bedekt met een laagje bloem.

Pak de deegroller erbij en rol van boven naar beneden over de boter en de bloem, tot je lange, platte repen boter ziet ontstaan. In feite rol je de boter nu in de bloem. Herhaal dit een paar keer, tot je dunne, platte repen boter en een losse, kruimelige berg deeg voor je hebt.

Plakt de boel ondertussen erg vast aan je deegroller of aanrechtblad, gebruik dan je deegschraper om die los te krijgen. Werk snel, zodat de boter niet de kans krijgt om te gaan smelten.

Vegan Vrijdag: plantaardige pindamelk maken

Druppel nu 60 ml koud water over de berg deeg. Meng het water met je handen of met de deegschraper door het deeg en rol het deeg daarna uit tot een rechthoek van ongeveer 25 centimeter lang.

Stel je voor dat het deeg een brief is die je in drieën gaat opvouwen. Vouw 1/3e deel van het deeg (het bovenste deel) over het midden en vouw dan het onderste deel over het midden. Draai het deeg 90 graden en herhaal het uitrollen en opvouwen.

Als je dit drie keer hebt gedaan, heb je als het goed is een kruimelig maar samenhangend deeg. Vorm het tot een bal, wikkel er plasticfolie omheen en druk het een beetje plat. Leg het tenminste 30 minuten in de koelkast, liefst langer, tot gebruik.

Galette met rabarber maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het deeg uit de koelkast, leg het op een met bloem bestoven aanrechtblad en rol het uit tot een cirkel met een diameter van 25 centimeter. Het deeg moet ongeveer 0,30 centimeter dik zijn. Rol het om je deegroller en rol het vervolgens weer af boven de taartvorm of bakplaat. Zet die zolang in de koelkast.

Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 12 centimeter lang. Erg dikke stengels kun je over de lengte halveren.

Vegan vis? Dít zijn de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren

Snijd de aardbeien in kwarten en doe al het fruit in een grote kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de maizena toe en meng alles voorzichtig met je handen door elkaar.

Smelt de boter in een pannetje op medium vuur tot het begint te schuimen. Laat de boter in 3 tot 5 minuten mooi bruin worden en zet dan opzij.

Haal het taartdeeg uit de koelkast en schep het fruit in het midden van het deeg. Zorg dat er rondom het fruit een rand deeg van ongeveer 8 centimeter breed vrij is. Vouw de rand voorzichtig over het fruit. Niet al het fruit bedekken dus, je maakt slechts een rand.

Kwast de gesmolten bruine boter over het deeg en het blootliggende fruit. Strooi er ook wat suiker over, naar smaak.

Zet de taartvorm of bakplaat op een (grotere) bakplaat bekleed met bakpapier.

Zet de galette met rabarber in de voorverwarmde oven tot de korst mooi bruin is, ongeveer 50 minuten. Laat daarna helemaal afkoelen. Het kan voorkomen dat de fruitsappen uit de galette lekken, maar dat hoort er een beetje bij. Snijd de taart in punten en eet zo op of met een schepje plantaardige room of vegan ijs erop.

Yummy! Dit zijn de 6 lekkerste vegan desserts

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: galette met rabarber en aardbeien
Sluiten