Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 29 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

The Serpent op Netflix brengt de gevaren van psychologische manipulatie in kaart

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we The Serpent: een serie die de gevaren van psychologische manipulatie in kaart brengt.

Eerder schreven we al over gaslighting: een vorm van psychologische manipulatie om mensen te doen twijfelen aan hun realiteit. Wanneer je over dit soort dingen leest denk je misschien op het eerste zicht: ‘dit overkomt mij niet’.

Toch is de realiteit meestal heel anders. Dat zelfs de meest nuchtere, intelligente personen vatbaar zijn voor psychologische manipulatie, blijk ook weer maar eens uit de Netflixserie The Serpent.

The Serpent op Netflix

The Serpent is gebaseerd op een waargebeurd misdaadverhaal dat zich afspeelde in de jaren ’80. The Serpent is de bijnaam voor centraal figuur Charles. Althans: zo noemt hij zichzelf.

9 signalen dat je met een pathologische leugenaar te maken hebt

Charles is de naam die The Serpent zichzelf gegeven zodat hij zijn eigen identiteit kan verdoezelen. Onder de naam Charles lokt hij jonge toeristen naar zijn buitenverblijf in Thailand. De toeristen kunnen er naar hartelust feesten, drinken en zwemmen in het riante zwembad… Tot Charles hen drogeert en aan de haal gaat met hun paspoorten.

Psychologische manipulatie

De toeristenpaspoorten gebruikt Charles vervolgens om de grenzen over te vliegen en misdaden te plegen in verschillende Aziatische landen. Ernstige misdaden welteverstaan, waaronder moord. Onderweg ontmoet Charles ook nog eens de jonge Monique, die in zwijm valt voor zijn charmes.

https://www.bedrock.nl/gaslighting/

Binnen no time weet Charles Monique zó te manipuleren dat ze meegaat in zijn spelletjes. Sterker nog: ze helpt hem bij zijn wandaden en gelooft dat ze met Charles kans heeft op een beter leven.

Must watch

Hoe het kan dat iemand zolang wegkomt met moord? Hoe kan het dat Monique niet eerder aan de alarmbel trok en de politie inlichtte over de misdaden van haar vriend?

Subtiele tekenen die kunnen wijzen op een giftige relatie (aldus een psycholoog)

Het antwoord is heel eenvoudig: omdat we allemaal onderhevig zijn aan psychologische manipulatie. Net daarom is The Serpent een must watch. Het geeft je inzichten in de mechanismes van een manipulator. Hopelijk laat dat bij jou – als je ooit in contact komt te staan met een manipulator – wél sneller een alarmbelletje afgaan.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️