Spicy! Dit zijn de 5 lekkerste vegan Aziatische gerechten

De Aziatische keuken kent ontelbaar veel smaken. Denk aan een kruidige Indiase curry of frisse Vietnamese summer rolls. Het maakt niet uit voor welk land je kiest, je bent altijd verzekerd van een smaakexplosie. Ook (of juist!) voor vegans heeft de Aziatische keuken heel wat heerlijke gerechten in petto.

Dit zijn de 5 lekkerste vegan Aziatische gerechten.

Tripje door Azië

De Aziatische keuken laat zien dat veganistisch eten ook heel veelzijdig kan zijn. Laat je meenemen op een tripje door Azië met deze 5 spannende en smaakvolle vegan gerechten.

Aziatische maaltijdsalade
Bron: Culy

1. Maaltijdsalade met Chinese kool en kokos

Een Aziatische salade die rijk in smaak is met kokosmelk, nootjes en vegan kroepoek. Daarnaast krijg je ook de nodige vitaminen binnen, door de Chinese kool, peultjes en sperziebonen. Ideaal als lunch of bij het diner met een lekkere vleesvervanger.

Ingrediënten voor 3 personen

  • 1/2 witte ui, fijngesnipperd
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sriracha
  • Scheutje rijstazijn
  • 200 gram sperzieboontjes, in stukjes van 5 cm gesneden
  • 200 gram peultjes, in stukjes van 5 cm
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 Chinese kool, in snippers
  • 125 gram taugé
  • 1 eetlepel pinda’s, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • Handje gefrituurde uitjes
  • Een handje vegan kroepoek (+ extra)

> Bereiding: Maaltijdsalade met Chinese kool en kokos

Laksa
Bron: Culy

2. Laksa met tofu, peultjes en pinda’s

Laksa is een romige Aziatische soep op basis van kokosmelk. Ook bevat het heel wat gezonde kruiden en specerijen zoals gember en kurkuma. Een vrolijk geel en goddelijk soepje.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen 

  • Scheutje neutrale olie
  • 200 gram peultjes
  • 200 gram tofu, in blokjes
  • 1 duim gember, geraspt
  • 500 ml kokosmelk
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 stengel citroengras
  • 1 theelepel kurkuma
  • Handje koriander
  • 1 gedroogde chilipeper, in fijne ringetjes
  • 1 stengel bosui, fijngehakt
  • Handje pinda’s, fijngehakt en geroosterd

Voor de currypasta

  • 3 gedroogde pepers (geweekt in heet water)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad (djintan)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 stukjes verse kurkuma, fijngehakt
  • Zout & peper
  • Plantaardige olie

> Bereiding: Laksa met tofu, peultjes en pinda’s

wokgroente
Bron: Bumi

3. Gewokte groene groenten met tempeh en rijstnoedels

Geen tijd om lang in de keuken te staan? Dan is wokken dé uitkomst. Dit wokgerecht bestaat uit tempeh, rijstnoedels en een overload aan veggies.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 pakje tempeh – Aziatisch gekruid, van BUMI
  • 100-150 g (rijst)noedels
  • 5 bosuitjes
  • 1 pakje broccolini
  • 1 zakje peultjes
  • 1 kleine krop paksoi
  • 1 stuk gember van 5 cm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 a 2 el zonnebloem- of kokosolie
  • 50 ml rijstazijn
  • 20 ml Japanse sojasaus
  • 1 el rijststroop
  • 2 el sesamolie
  • snuf peper
  • 2 el geroosterd sesamzaad

> Bereiding: gewokte groene groenten met tempeh en rijstnoedels

Gyoza
Bron: Culy

4. Gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie

Gyoza zijn Japanse dumplings en is echt oosters comfort food. Je kunt de gyoza met van alles vullen, dus daarom net zo goed vegan maken! Dit recept bestaat uit oesterzwam, crispy chili-olie, pinda en gember.

Ingrediënten voor 18 gyoza

  • 18 gyoza-vellen (diepvries, toko)
  • 200 gram oesterzwammen, heel fijn gehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 50 gram pinda’s, heel fijn gehakt
  • 1 stengel bosui, fijn gehakt (+extra)
  • 1 duim gember, geraspt
  • 1 eetlepel crispy chili olie (toko)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Snuf witte peper
  • Snuf suiker
  • Sesamolie om in te bakken
  • Wat bloem
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels bloem
  • 4 theelepels maïzena
  • 1/4 theelepel zout
  • 480 ml water
  • Dipsaus, zoals deze

> Bereiding: Gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie

Salade zwarte rijst
Bron: Culy

5. Salade met zwarte rijst, gegrilde wortel, mango en edamame

Bij rijst denk je misschien direct aan witte rijst, máár er bestaat ook zwarte rijst. Minstens net zo lekker en het ziet er toch weer even wat anders uit. Met de wortel, mango, edamame en rode kool ben je ook verzekerd van voldoende vitamientjes.

Ingrediënten voor 2 porties

  • 150 gram zwarte rijst
  • 100 gram rode koolsnippers
  • 100 gram edamameboontjes
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 handje cashewnoten, fijngehakt
  • 1/2 mango, in kleine blokjes
  • 1/2 mango, in dunne lucifers
  • 1 bosui, in dunne ringetjes
  • Een paar blaadjes verse munt, in fijne stukjes
  • 2 partjes limoen
  • 2 wortels, in de lengte in 4 dunne repen gesneden
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje ahornsiroop

Voor de dressing

  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel neutrale olie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1,5 theelepel mirin
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1 theelepel sriracha
  • Sap van een halve limoen

> Bereiding: Salade met zwarte rijst, gegrilde wortel, mango en edamame

Enjoy!

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Spicy! Dit zijn de 5 lekkerste vegan Aziatische gerechten
Sluiten