Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 26 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Vega(n) zijn wordt steeds makkelijker: de nieuwste vleesvervangers op een rij

Het heeft even geduurd, maar de vegetariërs lijken eindelijk aan terrein te winnen. Niemand kijkt meer verrast als je zegt dat je geen vlees eet en op menukaarten zijn steeds meer vegetarische en vegan opties te vinden. Het wordt ons dan ook steeds makkelijker gemaakt, omdat de nieuwste vleesvervangers ontzettend lekker én bijna niet van dierlijk te onderscheiden zijn. Zelfs de grootste carnivoren kan je tegenwoordig blij maken met een plantaardige braadworst of een Beyond burger.

Niet dat we vlees per se moeten vervangen, maar voor doorgewinterde vleeseters is het fijn om die lege plek op het bord te vullen. Door middel van vleesvervangers worden juist de flexitariërs geholpen in de richting van een vegetarische levensstijl.

Bijna de helft van de Nederlanders is flexitariër

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal vegetariërs in Nederland nog steeds pas op een schrale 5 procent zit, terwijl het aantal flexitariërs in de afgelopen 10 jaar is gestegen van 14 procent naar 43 procent. Dat betekent dat bijna de helft van de Nederlanders bewust minder vlees eet.

Must read: Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

Grote kans dat dit komt door de geweldige vleesvervangers, die er in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Denk aan burgers, schnitzels en kipstukjes, op basis van soja, quorn, lupine, bonen, groente of granen. En dan zijn er nog eens allerlei verschillende merken, die vergelijkbare producten aanbieden. Aangezien smaken verschillen, zetten wij hierbij alleen de nieuwste merken op een rij.

The Blue Butcher

Het vleesalternatief dat qua smaak, uiterlijk en textuur bijna niet van echt vlees te onderscheiden is. Ze bieden een duurzaam, gezond en vooral lekker alternatief, voor wie eens een keer iets anders wil dan vlees. Ze hebben burgers, meatballs, gehakt, worst, schnitzel en kipnuggets op basis van plantaardige eiwitten (tarwe en soja).

Ook interessant: Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet

De getextureerde soja die ze gebruiken zorgt ervoor dat het producten de textuur, structuur en bite krijgen van een vleesproduct. Deze soja is RTRS gecertificeerd, wat betekent dat er geen natuurgebieden worden aangetast en er meer zorg is voor de bodem, biodiversiteit en mensenrechten.

Like Meat

Met de producten van Like Meat hoef je geen compromissen te sluiten. Ze geloven dat je goed kunt eten en een gezond leven kunt leiden, met zowel oude tradities – als nieuwe gewoonten. De Chicken Bites, Chicken Curry en Chicken Sausage zijn 100 procent vleesloos en hebben toch 100 procent smaak.

De Like Meat-producten zijn gebaseerd op biologische soja- of erwtenproteïne, waardoor ze een hoog eiwitgehalte hebben en ook veel voldoening geven. Daarbij zijn ze een bron van vezels, glutenvrij, biologisch en soja zonder GGO’s (genetisch gemanipuleerde organismen).

Moving Mountains

Alleen sámen kunnen we een betere wereld kunnen bouwen en alleen sámen kunnen we bergen verzetten. Bij Moving Mountains hebben ze dan ook maar één doel: vegetarische producten populairder maken, zodat meer mensen overstappen naar een plantaardig dieet. Dit willen ze bereiken door onweerstaanbare vleesvervangers te creëren, die de vleeservaring zo goed mogelijk nabootsen.

Ook interessant: Heb je plantaardige proteïnepoeder nodig als vegan?

En dat is gelukt! Zowel de burger, als de hotdog, de worst, de worstburger, het gehakt en de gehaktburger hebben de smaak, sappigheid, bite en het uiterlijk van hun dierlijke variant. Voor de meeste producten gebruiken ze een mix van champignons, tarwe en soja, maar de hotdog is volledig soja- en glutenvrij.

Sowieso is het hele assortiment vrij van hormonen, antibiotica en GMO-ingrediënten, en gecertificeerd veganistisch door The Vegan Society.

Vedgy Kitchen

Bij Vedgy Kitchen zit groente in het DNA en doen ze geen moeite om de smaak van vlees te imiteren. Onder het toeziend oog van tweesterrenchef Moshik Roth (bekend van het voormalige &Samhoud restaurant) maken ze heerlijke groentecreaties om van te smullen. Zijn unieke receptuur zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om vaker van groente te genieten. 

Zo hebben ze onwijs lekkere burgers van asperges, pompoenen en tomaten. Maar ook nuggets van aubergine en doperwten, een kaassoufflé van bloemkool, een frikandel met maar liefst 7 soorten groenten en een prijswinnend groentekruimgehakt. Good to know: álle producten zijn sojavrij, palmolievrij, 100 procent natuurlijk en een bron van vezels en eiwitten.

Zoals je ziet zijn er weer ontzettend veel heerlijke nieuwe opties om te proberen! Zo wordt het eten van geen vlees steeds makkelijker én mainstream. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Meer vegan vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vega(n) zijn wordt steeds makkelijker: de nieuwste vleesvervangers op een rij
Sluiten