Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 20 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelf gember kweken? Een simpele DIY-guide

Gember is een echte alleskunner. Voeg het toe aan een gerecht voor een Aziatische twist, stop het in je smoothie voor wat spice of zet er de heerlijkste thee van. Oorspronkelijk komt de geliefde gemberwortel uit Zuid-Oost Azië, maar wist je dat je gember ook heel gemakkelijk zelf kunt kweken?

Net zoals kiemgroenten en selderij kun je gember zo in je eigen keuken kweken!

Gezondheidsvoordelen gember

Gember is over komen waaien uit het Oosten en inmiddels gelukkig ook niet meer weg te denken uit de Westerse keuken. Met zijn bijzondere en pittige smaak, geeft het elk gerecht wat extra’s. Ook kun je gember op veel manieren inzetten: gedroogd, vers, in een olie of in de thee.

Gember is familie van de gezonde knol kurkuma en kent zelf ook veel wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Deze worden versterkt wanneer je gember verhit. Des te meer reden om dagelijks een kopje gemberthee te drinken dus!

Dit is wat gember onder andere voor je gezondheid kan betekenen:

  • Gember geeft je spijsvertering een boost
  • Gember helpt tegen misselijkheid en reisziekte
  • Gember werkt tegen infecties
  • Gember helpt gewrichts– en spierpijn te verlichten
  • Gember helpt tegen menstruatiepijn
  • Gember vermindert het risico op chronische ziekten
  • Gember zorgt voor een gezonde suikerspiegel

Let wel op, want te veel gember op een dag is ook weer niet goed. Eet daarom niet meer dan 4 gram gember op een dag.

Zelf gember kweken

Je eigen voorraadje gember kweken gaat makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is een gemberwortel en (heel veel) geduld. Zo kweek je zelf gember stap voor stap:

1. Kies een geschikt stuk gember

Om gember zelf te kweken heb je allereerst een stuk gember nodig. Deze kan je gewoon in de supermarkt kopen. Let er hierbij op dat het stuk gember er mooi uitziet en dat er kleine knobbeltjes op zitten. Deze knobbeltjes zijn belangrijk, want hier komt later de nieuwe gember uit.

Zorg er ook voor dat het stuk gember dat je uitkiest biologisch is. Sommige gember wordt namelijk behandeld met een groeiremmer.

2. Plant de gember

Gember is een tropische plant en heeft daarom warmte nodig om te groeien. Het beste kun je gember dus binnen kweken. Week de gember een paar uur in water en plaats hem daarna met de knobbeltjes naar boven gericht in een pot.

Kies hiervoor een pot die ongeveer twee keer zo groot is als het gemberstuk en plaats de gember in het midden van deze pot. Zorg ervoor dat de gember in grond staat die goed vochtig is (maar verdrink hem niet!)

3. Heb geduld

Nu komt misschien wel het moeilijkste gedeelte: het toepassen van engelengeduld. Het duurt namelijk ongeveer 9 à 10 maanden totdat de gemberwortel volgroeid is. In de tussentijd is het belangrijk om het gemberplantje elke dag water te geven, zodat de grond goed vochtig blijft.

4. Oogst de gember

Op een gegeven moment zullen de blaadjes van de gemberplant af gaan sterven. Geen paniek! Dit is juist een goed teken, want dit betekent dat de gember klaar is om geoogst te worden. Graaf de wortel uit, maak hem goed schoon en hij is klaar voor gebruik!

Met je zelfgekweekte gember kun je heel veel heerlijke gerechten maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze gewokte groene groenten met tempeh of deze bloemkool met kokos-limoensaus en pulled oats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️