Laura Saija
Laura Saija Psyche 20 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Herken een oppervlakkige vriendschap direct aan deze 5 signalen

Het hebben van echte vrienden kan je leven verrijken. Helaas kunnen sommige vriendschappen oppervlakkig zijn en je meer kwaad dan goed doen. Een oppervlakkige vriendschap is een relatie tussen twee mensen waarbij er weinig diepgang is. Meestal is er geen emotionele steun en wordt er niet vaak over persoonlijke problemen of moeilijkheden gesproken.

Oppervlakkige vrienden zien elkaar wel regelmatig, bijvoorbeeld op werk of bij gezamenlijke vrienden en feestjes. Hoewel oppervlakkige vriendschappen soms nuttig kunnen zijn, zoals bij het uitoefenen van een hobby, kunnen ze ook leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen of een vriendschap die je hebt oppervlakkig is of niet.

Oppervlakkige vriendschap

Hieronder staan vijf tekenen die erop wijzen dat je te maken hebt met een oppervlakkige vriendschap.

1. Oppervlakkige gesprekken

In een oppervlakkige vriendschap ontbreekt vaak de interesse om elkaar echt te leren kennen. Een vriendin kan bijvoorbeeld nooit de tijd nemen om naar jouw verleden, dromen, angsten en doelen te vragen. De kans is dan groot dat ze geen echte interesse heeft in wie jij als persoon bent.

Een ander signaal van een oppervlakkige vriendschap is onoprechtheid. Je vriendin doet alsof ze om je geeft of geïnteresseerd is in wat je te zeggen hebt. Ze zou ook niet haar eerlijke mening geven als je wel probeert te praten over gevoelens, want het boeit haar simpelweg niet.

2. Feesten en op zoek naar iets nieuws

Een ander duidelijk kenmerk van een oppervlakkige vriendschap is als jouw vriendin alleen geïnteresseerd is in oppervlakkige activiteiten en feestjes. Een diepe emotionele connectie is er niet. Als je een feestje afzegt omdat je niet lekker in je vel zit, zal ze kijken of er een ander wel met haar mee wil.

Een oppervlakkige vriendin is vaak constant op zoek naar iets nieuws en opwindends, waardoor ze snel verveeld kan raken. Ze is misschien voortdurend op zoek naar nieuwe vrienden en ervaringen en zal jou snel opzij zetten zodra ze iets beters vindt.

3. Geen investering van beide kanten

Wanneer jouw vriendin enkel contact met jou zoekt wanneer het haar uitkomt, kan dit een teken zijn van een oppervlakkige vriendschap. Ze belt jou alleen wanneer ze iets nodig heeft of zich verveelt.

Het kan ook dat jij juist de enige bent die altijd initiatief en contact opneemt om afspraken te maken, terwijl jouw vriendin er nooit veel moeite in steekt.

4. Geen steun

Als jouw vriendin er niet voor jou is wanneer je haar nodig hebt of niet geïnteresseerd is in wat jij doormaakt, kan dit betekenen dat ze niet om jou geeft. Ga je bijvoorbeeld door een moeilijke break-up of ben je je droombaan net kwijt? Een echte vriendin zou jou steunen en aanmoedigen om te groeien.

Als jouw vriendin altijd kritisch is over de keuzes die je maakt en jou veroordeelt voor de dingen die je doet, kan dit een teken zijn dat ze niet echt respect heeft voor jou als persoon. Een echte vriendin zou jouw keuzes respecteren, zelfs als ze het er niet helemaal mee eens is. Ze zal jou steunen in plaats van bekritiseren.

5. Concurrentie en roddelen

Een ander duidelijk signaal van een oppervlakkige vriendschap is als er een competitieve sfeer heerst en jaloezie een rol speelt. Je vriendin probeert bijvoorbeeld altijd om beter te zijn dan jij en haalt jou naar beneden om zichzelf beter te voelen.

Als jouw vriendin regelmatig roddelt over andere mensen of zelfs roddels over jou verspreidt, respecteert ze jouw privacy niet. Een echte vriendin zou nooit zomaar persoonlijke informatie over jou of anderen doorvertellen en zou zich nooit beter proberen te voelen ten koste van jou.

Manon (32): ‘Ik heb geen vriendinnen meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️