Laura Saija
Laura Saija Psyche 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Manon (32): ‘Ik heb geen vriendinnen meer’

Contact leggen heeft Manon nooit moeilijk gevonden. Ze was altijd veel onder de mensen te vinden. Niemand zou verwachten dat Manon eigenlijk helemaal geen vriendinnen meer heeft. ‘Vooral in het weekend begin ik me eenzaam te voelen’, vertelt ze aan Bedrock.

“Eigenlijk ben ik altijd al bang geweest om alleen te zijn. Daarom omringde ik me vaak met veel mensen. Nu ik erover nadenk waren veel contacten oppervlakkig. Nooit bouwde ik een diepgaande band op met mensen. Het was altijd lang leve de lol.

Lang leve de lol

Ik woon in de hoofdstad, heb een leuke baan en ging altijd veel op stap. Dat laatste is nu een stuk minder. Eén voor één wilden mijn vriendinnen niet meer mee naar feestjes. Terwijl ze allemaal een relatie kregen, was ik nog volop aan het genieten als single.

Nu ik boven de dertig ben, zijn veel van mijn vriendinnen de stad uit verhuisd. Ze kregen een vaste relatie, sommige zelfs kinderen, en zochten een plek om groter te wonen. Zelf heb ik de liefde nog steeds niet gevonden.

Weekenden eenzaam

Vooral in het weekend begin ik me eenzaam te voelen, ik zit dan alleen op de bank. De vriendinnen waar ik vroeger mee ging stappen, hebben het nu te druk met het gezinsleven. Als ik vraag of ze met mij op stap willen of een hapje willen eten, hebben ze altijd wel een smoes.”

Ook op mijn familie hoef ik niet te rekenen. Ze wonen in het Zuiden van het land en komen liever niet naar de drukke stad. Af en toe ga ik wel die kant op, maar niet vaker dan eens per twee maanden.

Te druk

Vorig weekend had ik weer niets te doen. Ik heb drie meiden geappt waar ik vroeger veel mee uit ging. Ik wilde gewoon gezellig kletsen of ergens een koffie met ze drinken. Alle drie hadden ze het te druk.”

“De één ging bij haar schoonfamilie eten, de ander was met haar kinderen naar het strand en de derde vriendin zei letterlijk dat ze gewoon lekker met haar gezin thuis wilde hangen. Ik wil me ook niet opdringen, maar ik vroeg wel of we een andere keer af konden spreken. Daar hoefde ik niet vanuit te gaan, in het weekend hadden ze het alle drie veel te druk.

Schaamte

Tegen niemand durf ik te zeggen dat ik me eenzaam voel. Mensen zien me als een sociale vlinder. Ik schaam me er voor dat ik niemand heb om mee af te spreken. Elke keer als ik door een vriendin wordt afgewezen, voel ik me gekwetst.”

“Vaak denk ik dat ik als enige single overgebleven ben en dat ik nooit een man vind. Vooral nu het winter wordt, bekruipt dit gevoel me. In de zomer zijn er nog festivals en mensen zijn op straat te vinden. In de winter zit iedereen veel binnen en dan ben ik bang dat ik me erg alleen ga voelen.

Hoe we onze dierbaarste vriendschappen kunnen vasthouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️