Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 27 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen met sterke vriendinnengroepen hebben meer carrièrekansen

Alhoewel je steeds meer vrouwelijke CEO’s, ondernemers en premiers ziet, zijn we er nog lang niet. Nog niet eens 30 procent van de topfuncties in bedrijven wordt bekleed door een vrouw, en vrouwen verdienen nog steeds 15 procent minder dan mannen. Deprimerend, right? Dan hebben we nu beter nieuws: je vriendinnen en vrouwelijke contacten kunnen hier verandering in brengen.

Het is je vast weleens vertelt: een groot netwerk hebben is enorm belangrijk voor je carrière. En alhoewel dat waar blijkt te zijn voor mannen, is dat bij vrouwen net een tikkeltje anders. Niet de grootte van het netwerk, maar of je hechte vrouwelijke contacten hebt, heeft invloed op je carrièrekansen.

Eerder kans op leidinggevende positie

We presteren beter als we op andere vrouwen kunnen steunen. Uit onderzoek blijkt dat je dan 2,5 keer (!) meer kans hebt om een leidinggevende positie te bemachtigen.

De resultaten sluiten aan bij een recent onderzoek dat is gepubliceerd in de Harvard Business Review. Ook dit onderzoek toont aan dat vrouwen met sterke vrouwelijke contacten eerder hogere posities bemachtigen.

Maar daar blijft het niet bij. Het heeft namelijk niet alleen invloed op de positie die je bekleedt, maar ook op je salaris. Het onderzoek liet zien dat vrouwen met leidinggevende posities die niet zo’n sterk vrouwelijk netwerk hebben, niet zoveel verdienen als de vrouwen die dat wel hebben.

Sterk vrouwelijk netwerk is krachtig

Waarom is het hebben van vrouwen in je netwerk zo krachtig? Onder andere omdat je hen om advies kunt vragen. Vrouwen hebben nou eenmaal andere uitdagingen dan mannen in hun carrière, zoals onbewuste vooroordelen. Als je in zo’n situatie terecht komt, is het fijn dat je advies kunt vragen aan vrouwen die al in dezelfde situatie hebben gezeten.

Of het nu gaat om salarisonderhandelingen, het balanceren van een carrière en een pasgeboren baby of het feit dat een man de hele tijd de credits pakt voor jouw idee. Het helpt om dit soort zaken te bespreken met vriendinnen tijdens een etentje of in een groepsgesprek op WhatsApp.

We mogen er dan nog lang niet zijn, maar elkaar advies geven, voor elkaar opkomen op de werkvloer, andere vrouwen wijzen op carrièrekansen en elkaar aandragen voor leidinggevende posities helpt het proces te versnellen.

Zoals Sheryl Sandberg, de COO van Facebook, al zei: “Als vrouwen samenwerken, bereiken we geweldige dingen.”

Meer female empowerment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️