Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Werk 9 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je op voor andere vrouwen op de werkvloer

Ons enthousiasme voor female empowerment kunnen we moeilijk onder stoelen of banken schuiven. Helaas leven we in 2019 nog altijd in een wereld waarin vrouwen niet overal evenveel rechten hebben als mannen. Merk jij zoiets op op de werkvloer? Dit is hoe je kan opkomen voor andere vrouwen op de werkvloer.

Onder het motto: kleine beetjes maken een groot verschil, zetten we hier 4 manieren op een rijtje om op te komen voor andere vrouwen op de werkvloer.

Zo kom je op voor andere vrouwen op de werkvloer

1. Neem het voor andere vrouwen op

Je kent dat wel: je maakt een punt tijdens een vergadering en een collega praat over je heen. Of nog erger: je werkt keihard aan een project en iemand anders neemt vervolgens de credits.

In dit soort situaties is het niet makkelijk om voor jezelf op te komen. Wat misschien makkelijker is, is om de stem voor anderen te zijn. Merk je zoiets op bij een (vrouwelijke) collega? Neem het dan op voor haar.

Lees ook: Waarom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen hard nodig is

Als je ziet dat mensen het harde werk van je collega niet opmerken, benoem dit dan tijdens de volgende meeting en zet haar in de spotlight. Praat men over je collega heen, breng de aandacht van de groep dan terug naar haar.

2. Lach seksisme niet weg

Casual seksisme wordt vaak verbloemd onder de mantel humor. En dan bedoelen we opmerkingen als: “oh, is het weer die tijd van de maand?“. Terwijl de meeste vrouwen dit niet echt grappig vinden, is het wel zo makkelijk om dit gewoon weg te lachen.

Toch is het aan te raden om dit soort opmerkingen niet zomaar te accepteren. Door mee te lachen, geef je namelijk het signaal dat dit soort ‘humor’ acceptabel is.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom ik het lastig vind om ‘man’ te zijn in het bijzijn van vrouwen: hoe doe je dat?

Zodra voldoende vrouwen benadrukken hoe ongemakkelijk ze dit soort casual seksisme vinden, zal het snel gedaan zijn met dit soort ongepaste grappen op de werkvloer.

3. Screen jezelf op vrouwonvriendelijke vooroordelen

“Zij wil toch alleen maar in het middelpunt van de belangstelling staan”, “Welke outfit heeft zíj nou aan?”, “Wérkt ze eigenlijk wel op haar thuiswerkdag?”

Heb je jezelf ooit betrapt op dit soort vrouwonvriendelijke gedachten? Truth is dat we hier allemaal soms schuldig aan zijn. Hierbij is het vooral belangrijk om deze vooroordelen niet te negeren, maar om er bewust van te worden zodra ze opkomen.

Tip: Benieuwd naar je onbewuste vooroordelen? Doe de test!

Stel jezelf hierbij de volgende vraag: voel ik mezelf stiekem bedreigd door deze persoon? Waarom ben ik zo negatief? Je eigen vooroordelen herkennen is het begin van een vrouwvriendelijker klimaat.

4. Geef geen genderongelijkheid door aan volgende collega’s

Heb jij in je baan te maken gehad met genderongelijkheid in het verleden? Voelde jij je als vrouw benadeeld bij het wegkapen van promoties? Kreeg jij soms net iets té veel opmerkingen over je outfit?

Hoe rot dat ook voor je geweest moest zijn, laat het nooit een reden zijn om dit bij andere vrouwelijke collega’s óók te laten gebeuren. “Ik moest er mee omgaan, dus zij ook maar” is geen goede oplossing als je wil strijden voor een vrouwvriendelijker werkklimaat.

Probeer daarom je hulp aan te bieden wanneer je ziet dat jongere collega’s dezelfde struggles als jij ervaren. Zie je een vorm van seksisme op het werk? Laat dan weten dat je er voor hen bent.

Je vrouwelijke collega’s zullen je dankbaar zijn!

Dit artikel verscheen eerder op ons businesszusje Workjuice.nl

Meer female empowerment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️