Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Maatschappij 25 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen hard nodig is

Stiekem had ik er nog nooit van gehoord, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Maar toen ik er door Rutgers (het kenniscentrum voor seksualiteit) op werd gewezen en even wat research deed, kwam ik erachter dat deze dag al in 1999 in het leven is geroepen. De dag is door de Algemene Vergadering van de VN als resolutie aangenomen. Dat klinkt allemaal tamelijk serieus, en dat is het ook.

Hoezo? Omdat er nog steeds te veel geweld onder vrouwen plaatsvindt, zowel fysiek als digitaal.

Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Al 19 jaar lang is het op 25 november Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Niet zomaar een datum, want op 25 november 1960 werden er in de Dominicaanse republiek 3 politiek activistische vrouwen vermoord.

Maar ook vandaag de dag zijn vrouwen – ook in ons eigen land – nog te vaak slachtoffer van geweld. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de Nederlandse vrouwen in haar leven te maken heeft gehad met fysiek geweld. En uit onderzoek blijkt nog weel meer dan alleen dit. Lees maar mee.

Must read: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Stereotiepe normen

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen krijgen hiermee te maken. Stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit zijn vaak oorzaak van geweld. Zo blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en Rutgers dat 12 procent van de jongens wordt geschopt of geslagen vanwege hun seksuele voorkeur.

Seksueel geweld

Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 53 procent van de vrouwen (en 19 procent van de mannen) weleens seksuele handelingen tegen de wil heeft meegemaakt. Dit betreft zowel zoenen als seks hebben.

De percentages waarbij wordt gedwongen tot (manuele) seks, liggen iets lager. Alsnog meldt bijna een kwart van de vrouwen dit weleens te hebben meegemaakt. Een kwart. Dat is 1 op de 4 van je vriendinnen.

Cybergeweld

Maar niet alleen op seksueel gebied wordt geweld getoond. Ook geweld via internet (oftewel cybergeweld) is nog steeds een groot topic. Ook onder vrouwen.

Zo heeft 1 op de 6 vrouwen in Nederland ooit een vorm van cybergeweld meegemaakt. Onder de jongere vrouwen van 18 tot 27 ligt dit getal nog hoger, daar is eenderde van de jonge vrouwen en eenderde van de transgenders in Nederland weleens slachtoffer geweest van cyberpesten.

Fysiek geweld

We zeiden het net al: in Nederland heeft 41 procent van de vrouwen te maken gehad met fysiek geweld. Om wat voor reden dan ook. Bijna een kwart daarvan geeft aan dat dat geweld kwam van een (ex-)partner.

En wat misschien wel nog schokkender is: uit onderzoek blijkt ook dat bijna eenderde van de mannen en vrouwen het geweld soms acceptabel vindt. Zoals bij het slaan van de kinderen of als de ander ongehoorzaam is.

1 op de 7 transgender personen is in 2018 minstens één keer mishandeld of met mishandeling bedreigd.

Geweld tegen vrouwen

Op MIND Korrelatie lezen we dat vrouwen niet durven te praten over geweld. Dit komt omdat ze bang zijn of zich schamen voor wat er is gebeurd. Bovendien denken vrouwen ook nog ‘s dat ze falen en zelf de oorzaak van het geweld zijn.

Wat gebeurt er? Vrouwen praten het gedrag van hun partners goed en moffelen het weg met de woorden “het komt allemaal wel goed”.

Gevolgen

Niet alleen lopen vrouwen lichamelijk letsel op door fysiek en seksueel geweld. Ook mentaal doet zoiets een boel met je. Mogelijke gevolgen zijn:

  • Eenzaamheid
  • Depressieve gevoelens
  • Angststoornissen
  • Zelfdoding
  • Psychosomatische klachten (dit zijn lichamelijke klachten die ontstaan door psychische problemen)

Orange the world

Voor iedereen die zich nog afvraagt of zinloos geweld nog bestaat; het antwoord is ja. En dat is waarom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen belangrijk is. Zelfs anno 2019.

Het is ongeveer 2 jaar na de #MeToo-beweging en vanaf vandaag (op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) wordt door o.a. ministeries, gemeenten en maatschappelijke organisaties wereldwijd 16 dagen lang actie gevoerd.

Dit gebeurt onder de kleurrijke noemer ‘Orange the world’, waarbij letterlijk heel het land oranje kleurt. Hoe? Door gebouwen in de oranje spotlight te zetten, maar ook oranje profielfoto’s in te stellen of oranje kleding te dragen (verwar de komende dagen dus niet met een vervroegde en verlengde Koningsdag).

Belangrijk dus, want mishandeling en geweld onder vrouwen gaat in bijna geen enkel geval zomaar over. Hulp vragen kan bijvoorbeeld via MIND Korrelatie.

Meer over vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen hard nodig is
Sluiten