Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 3 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe we onze dierbaarste vriendschappen kunnen vasthouden

Ware vriendschap is een buitengewoon krachtige en betekenisvolle verbinding, die uitstijgt boven levensfases, geografische locaties en veranderende emoties. Ze beïnvloedt wie we zijn, de keuzes die we maken en hoe we ons voelen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat een hechte vriendschap een lang en gelukkig leven voor de boeg heeft?

Besties Aminatou & Ann schreven er een boek over en nodigen je uit om je liefste vriendschappen te vieren, juist omdát ze complex zijn, en waar nodig ervoor te vechten – zoals je dat ook voor de liefde zou doen.

Ware vriendschap verdient respect

Ware vriendschap is groot en beïnvloedt de meeste aspecten van het leven. Ze is wederzijds: beide partijen voelen zich waardevol en geven gul van zichzelf. Ook is ze actief, innig en dwingt de gevorderde leeftijd van een ware vriendschap zelfs respect af.

Lees ook: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

Toch krijgen deze relaties te weinig aandacht en wordt er nauwelijks gesproken over hoe we ze gezond houden. Ware vriendschap is een pleidooi om vriendschap serieuzer te nemen en dezelfde aandacht te geven als de romantiek.

De Shine-theorie

Aminatou en Ann hebben – naast de populaire podcast Call Your Girlfriend – ook de term ‘Shine Theory’ bedacht. Deze term duikt overal op, zoek maar eens op #shinetheory. Hij is gebaseerd op een uitspraak van Aminatou: “Als jij niet schittert, schitter ik ook niet.”

De theorie staat voor vrouwen die elkaar helpen te stralen. Dit kun je doen door elkaar te steunen, een podium te geven of er op een andere manier voor elkaar te zijn. Het is een mooie manier om ervoor te zorgen dat jaloezie niet in de weg staat van ieders successen.

Wat zijn doorslaggevende factoren in een blijvende vriendschap?

Vrouwen die samenwerken (in plaats van concurreren) en evenveel tijd en moeite in elkaar investeren, komen samen verder en hebben meer lol.

Alleen het beste voor elkaar willen

Je kunt het zien als een langlopende investering, waarmee je een vriendin helpt het beste uit zichzelf te halen – met als rendement dat jij ook op haar hulp kunt rekenen. Het is een weloverwogen beslissing om je volledig voor de vriendschap in te zetten en die niet te laten verpesten door onzekerheid of jaloezie.

Het gaat erom dat je jezelf aanleert intens gelukkig en opgetogen te zijn als het goed gaat met je vriendinnen, en er voor hen te zijn als het niet goed met hen gaat. Je wilt alleen het beste voor elkaar, want als je het beste wilt voor je vriendinnen, ga je vaak ook voor jezelf het beste nastreven.

Samenwerken

Als iemand iets heeft wat jij ook wilt, maak je haar niet tot een meetlat die bepaalt hoe je naar jezelf kijkt, maar probeer je een medestander in haar te zien. Aminatou: “Wij weten inmiddels dat als iemand je probeert neer te halen of jou als haar concurrentie gaat zien, dit vaak voortkomt uit haar eigen onzekerheid of gebrek aan steun.”

Iemand steunen kan op verschillende manieren (zo help je mensen die dat nodig hebben)

In plaats daarvan probeer je de eerste stap te zetten en doe je je uiterste best om samen te werken. Want als je iets ziet in je vriend of vriendin wat je zelf ook zou willen bereiken, kan dat jou juist helpen om te worden wie je wilt zijn.

Rituelen creëren

Een ware vriendschap kabbelt niet eeuwig door, je moet er moeite voor blijven doen. Het vereist dat je er actief aan werkt. Dat geldt trouwens voor alle soorten relaties, maar in het geval van een vriendschap moet je zeker actie blijven ondernemen, omdat er geen verwachtingen van familie en geen trouwakte aan ten grondslag liggen.

Families gaan met elkaar op vakantie, koppels vieren hun zoveelste trouwdag, maar vriendschappen hebben dat niet. Daarom moet je zelf te moeite nemen om dingen te verzinnen die je kunt vieren. Als je geen speciale datum hebt voor je vriendschap, kan een jaarlijks terugkerend uitje een mooi ritueel zijn.

Bevestiging geven

Naast rituelen hebben vriendschappen ook bevestiging nodig. Zelfs de hechtste vrienden moeten af en toe horen hoe belangrijk de vriendschap voor hen is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te zeggen hoe jullie later als bejaarden samen in een verzorgingstehuis zullen zitten.

Een guide om de lange afstandsvriendschap te onderhouden

Daarmee geef je aan hoe je de vriendschap op de lange termijn ziet. Of op de korte termijn, dat je na een etentje met je vriendin de rekening betaalt en zegt: ‘Geen probleem, betaal jij volgende keer.’ Maar je kunt bijvoorbeeld ook samen dezelfde tatoeage nemen. Daarmee laat je aan de wereld zien dat jullie bij elkaar horen.

Openheid naar elkaar

En als laatste is openheid ook essentieel voor het onderhouden van een vriendschap. Als een van de twee het gevoel krijgt te moeten stretchen, omdat er iets is veranderd wat invloed heeft op de vriendschap, is het belangrijk daar open over te zijn.

De enige manier om hiermee om te gaan is het gewoon maar te melden. En ja, dat is niet makkelijk. Want daarmee loop je ook het risico je vriend of vriendin te verliezen. Maar je moet deze problemen aanpakken door open en eerlijk naar elkaar te zijn. Anders veranderd de vriendschap vanzelf in een vage herinnering.

Laat weten dat je leven minder waard is als hij of zij er niet meer zou zijn. Laat weten dat je van hem of haar houdt. Laat weten waarom de vriendschap belangrijk voor je is, en waarom je nog vele jaren vrienden wilt blijven. Dan is de kans ook vele malen groter dat deze wens uitkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️