Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

5 gelukshacks die je onderweg naar huis of werk kunt toepassen

Eén van de grootste voordelen van thuiswerken is ongetwijfeld dat we niet naar huis en werk hoeven reizen. Dat kost namelijk niet alleen tijd, maar kan door volle treinen en andere weggebruikers nogal eens tot frustraties leiden. Maar wat nou als we je vertellen dat je jouw reistijd júist ook kan inzetten om je humeur te verbeteren en een geluksmomentje te creëren?

Nu we weer langzaam teruggaan naar kantoor, ontkomen we niet aan het reizen. Dan kunnen we deze tijd maar beter goed gebruiken.

Gelukshacks voor onderweg naar huis en werk

Probeer deze 5 gelukshacks eens uit als je de volgende keer in de auto, trein of op de fiets zit.

Luister je favoriete nummer op repeat

Misschien vermoedde je al dat muziek impact kan hebben op je humeur. Maar vanaf nu hoef je je niet meer te schamen als je alleen je favoriete nummer op repeat luistert.

Uit onderzoek blijkt namelijk wat voor groot positief effect het kan hebben als je mindfulness samenvoegt met je favoriete muziek. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Luister keer op keer naar je ultieme favo nummer, maar focus iedere keer op een andere laag in het nummer. De tekst, de harmonieën, de drums, de bas… Je snapt het.

Niet alleen zorgt je favoriete nummer voor een geluksmomentje, je past ook mindfulness toe door je te focussen op één aspect van het nummer en de rest – inclusief de buitenwereld – te blokken.

Haal een paar keer diep adem

Ja, zo makkelijk kan het echt zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat diepe ademhaling het parasympathische zenuwstelsel in ons lichaam activeert, waardoor we kalmeren.
Ook lezen: Zeg eens wat vaker ja! Een gelukspsycholoog legt uit
Hiervoor hoef je alleen (bijvoorbeeld) drie keer diep in en uit te ademen; vier seconden in en acht seconden uit. Door het te koppelen aan een bepaald moment van je reis – bijvoorbeeld als je net op de snelweg zit of als je de trein instapt – maak je er makkelijker een gewoonte van waar je je hele leven lang profijt van hebt.

Bel een vriend(in) of je moeder

Wist je dat sociale interacties één van de belangrijkste factoren van ons geluk is? Dat is ook één van de redenen waarom we van de lockdowns en de 1,5 meter samenleving zo ongelukkig werden. Hoewel er niets boven the real deal gaat, aka een dikke knuffel, kun je deze informatie alsnog gebruiken tijdens je reis naar huis of werk.

Lees ook: Het probleem van de zoektocht naar geluk (The Happiness Trap)

Zeker als je het gevoel hebt dat je niet genoeg tijd hebt om iedereen te spreken, is dit het ideale moment om je moeder, opa of vriend(in) eens te bellen om bij te praten.

Luister naar een podcast of een luisterboek

En dan bedoelen we geen podcast of boek dat informatief is of over persoonlijke ontwikkeling gaat. Kies ook eens voor luistermateriaal dat je helpt ontspannen en – in het beste geval – ook laat lachen.

Doe iets aardigs voor een ander

Sta op voor een omaatje in de trein, houd de deur voor iemand open (ook als diegene nog ongemakkelijk ver weg is), neem een koffie van de AH To Go mee voor je collega, geef een fietser voorrang als het regent en je droog in de auto zit… We kunnen wel honderden voorbeelden noemen van dit soort random acts of kindness.

Wat blijkt nou? Terwijl we eigenlijk iets aardigs doen voor een ander, worden we er zelf waarschijnlijk het gelukkigst van. Een win-win, noemen we dat.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️