Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 20 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Home office? 7 tips om het thuiswerken gezond én leuk te houden

We werken met zijn allen nou alweer een tijd vanuit huis, maar dat is niet altijd makkelijk. Werken vanuit je home office is toch anders dan op kantoor. Er zitten misschien voordelen aan het thuiswerken, maar toch is het soms best eenzaam en voor je er erg in hebt, ben je alweer een hele dag niet van je bureaustoel opgestaan. Gelukkig zijn er toch manieren om dat anders aan te pakken.

Fysiek en mentaal gezond blijven tijdens het thuiswerken is belangrijk. Zo pak jij dat aan.

7 tips voor een leuke en gezonde thuiswerkplek

Terwijl er op je kantoor natuurlijk goed aandacht is besteed aan het creëren van een goede werkplek, is dat thuis toch niet zo het geval. Daarom moeten we zelf iets meer ons best doen om een goede thuiswerkplek te maken.

1. Blijf fit tijdens je werkdag

Op kantoor liep je in de pauze misschien nog wel eens een rondje en ging je naar buiten, maar als je thuiswerkt komt dat er eigenlijk niet zo van. Beschouw dit dan ook als een herinnering om dat toch te doen en zorg dat pauze ook echt pauze is. Ook als je thuiswerkt kan je in de pauze een halfuurtje lopen of wandelen. Samen met een vriend of vriendin is dat misschien nog makkelijker.

Stay positive: dit zijn de voordelen van het vele thuiswerken

2. Bereid je lunch van tevoren voor

Merk jij ook dat je lunch er vaak een beetje bij in schiet tijdens het thuiswerken en dat je maar gewoon eet wat op dat moment het makkelijkst is? Vaak is dat niet de gezondste lunch. Dit is het antwoord: meal preppen. Door je lunch vooraf al klaar te maken hoef je dat niet in je daadwerkelijke pauze te doen en kan je meteen lekker eten.

Wat moet je dan maken? Er zijn een aantal makkelijke en gezonde recepten, bijvoorbeeld deze vegetarische Mexicaanse wraps, of deze shakshuka met kikkererwten.

3. Vind je balans

Als we thuiswerken, is het lastig om werk en privé goed te blijven scheiden. Je werkplek is immers ook je woonkamer, keuken of slaapkamer. Maar het is wel belangrijk om je huis ook echt als thuis te blijven beschouwen. Zorg daarom dan ook voor een aparte werkplek.

Heb je dan een aparte home office nodig? Nee hoor, een apart bureau is al genoeg. Zolang je niet aan je eettafel werkt wordt je ook niet constant geconfronteerd met je werkspullen. Heb je geen ruimte voor een bureau en kan het echt niet anders, ruim je laptop en je spullen aan het eind van de dag dan echt goed op.

Thuiswerken is niet altijd goed voor je (en zo doe je er iets aan)

4. Richt je werkplek ergonomisch in

Bij een ergonomische werkplek kan jij je werk in een goede lichaamshouding doen. Je bureaustoel is bijvoorbeeld aangepast aan jouw individuele behoeften en jouw lichaam en krijg je geen last van je schouders of nek. Een beeldscherm dat je kan kantelen en in hoogte kan verstellen helpt hier ook bij.

Hier vind je verschillende ergonomische bureaustoelen. Zulke stoelen helpen om de schade te voorkomen die ontstaat als je lang zit.

5. Push-ups of squats

We noemden al dat je pauze ook echt als pauze moet worden gebruikt, maar ook buiten je pauze om is voldoende beweging belangrijk. Ga daarom eens bij dat scherm vandaan en doe bijvoorbeeld eens een sessie van 20 push-ups. Je kan het de volgende dag afwisselen met 20 squats.

Geen fan van push-ups of squats? Dan kan je er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om yoga te doen.

6. Neem een gezonde snack

Eigenlijk zou je snacken tussen maaltijden natuurlijk moeten vermijden, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je toch trek krijgt. Dan zijn er allerlei gezonde snacks waar je uit kan kiezen. Neem bijvoorbeeld kleine tomaatjes, een appel of een handje ongezouten noten.

https://www.bedrock.nl/thuiswerken-productieve-gelukkige-werkdag/

7. Houd je mental health in de gaten

Je mentale gezondheid is bij het thuiswerken super belangrijk. Het kan zijn dat je je collega’s mist, even wat andere mensen om je heen, of dat je het gevoel hebt dat de muren op af je komen. Bovenstaande tips kunnen al erg helpen om het thuiswerken beter vol te houden.

Maar zorg daarnaast ook voor regelmaat en structuur voor jezelf, eet en drink op tijden waarop je dat normaal ook doet en werk zoveel mogelijk volgens je vaste kantoortijden. Blijf verder in contact met collega’s en vrienden, ook met de chatfuncties van Skype of Microsoft Teams kan je een praatje maken.

En vergeet niet dat er ook voordelen zitten aan thuiswerken. Zo kan je bijvoorbeeld ‘s ochtends net iets langer blijven liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️