Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 11 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Gezonde snack: deze notensoort wordt gelinkt aan een langer leven

Dat noten gezond zijn, is natuurlijk niets nieuws. Noten zitten vol met ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarmee zijn noten een goede vegan keuze waarmee je ook nog eens goede vetten binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt nu dat het eten van walnoten er zelfs voor kan zorgen dat je langer leeft.

De snacks die je dagelijks eet, kunnen van grote invloed zijn op je gezondheid. Kies jij ‘s avonds vaak voor een bakje chips, of ga je toch voor een handje walnoten?

Volgens onderzoek kan je toch echt beter voor dat laatste gaan, want een recent onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health heeft een link tussen walnoten en een langer leven gevonden.

Waarom je wekelijks een handje walnoten wilt eten

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een handje walnoten per week gelinkt wordt aan een langere levensduur van 1,3 jaar ten opzichte van mensen die deze noot niet eten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen die er verder een gezonde levensstijl op nahouden.

Maar ook bij mensen met een “suboptimaal dieet”, gebaseerd op verschillende data over voeding, nutriënten en de kans op chronische hart- en vaatziekten, bleek dat een handje walnoten kan zorgen voor een 12 procent lagere kans op overlijden. De kans op overlijden door hart- en vaatziekten daalt met maar liefst 26 procent.

“What we’ve learned from this study is that even a few handfuls of walnuts per week may help promote longevity, especially among those whose diet quality isn’t great to begin with,” vertelt hoofdonderzoeker Yanping Li aan Mindbodygreen.

Eet je weinig dierlijke producten? Zo check je een vitamine B12-tekort

We vinden het wel belangrijk om te vermelden dat het onderzoek gesponsord werd door de California Walnut Commission en er dus ook belangen in het spel waren, maar toch heeft het onderzoek de data van meer dan 90,000 mensen onderzocht. Geen klein onderzoek met nietszeggende onderzoeksresultaten dus.

Meer gezondheidsvoordelen van walnoten

Al eerder schreven we een artikel over andere gezondheidsvoordelen van walnoten. Daar kwam onder andere uit dat walnoten…

  • helpen bij een regelmatige stoelgang. Last van obstipatie? Walnoten bevatten veel vezels, dus elke dag een handje eten zou je stoelgang zeker kunnen bevorderen.
  • verzadigen. Walnoten bevatten veel eiwitten en vetten, waardoor je lichaam er langer over doet om het te verteren. Dat betekent in de praktijk dat je er langer vol door zit.
  • voor minder stress zorgen. Het eten van walnoten zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk, en een lagere bloeddruk betekent minder stress. Hallo ontspannen gevoel!

De lekkerste recepten met walnoten

Je kunt natuurlijk dagelijks een handje (wal)noten uit het vuistje eten, maar noten zijn ook heel gemakkelijk te verwerken in verschillende gerechten. Het komt goed uit dat walnoten zo veelzijdig zijn, want je kunt er dus alle kanten mee op.

Inspiratie nodig? Zet deze vegan ravioli met kaas-walnotenvulling, paddenstoelen en groene kruidenbotersaus vanavond eens op tafel, neem deze preisoep met venkel, appel en walnoten mee als lunch en voeg extra walnoten toe aan deze havermoutkoekjes met pecan en kokos (lekker als ontbijt).

Raar maar waar: van maanzaad kan je high worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️