Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 26 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Vitamine E: de vitamine die je huid doet stralen

De zon is weer terug van weggeweest en daar hebben we de laatste dagen allemaal van mogen genieten. Niets is heerlijker dan de warme zonnestralen die op je gezicht vallen. Toch moet je ook uitkijken met de zon, want deze kan celschade en huidveroudering veroorzaken. Gelukkig is vitamine E daar als beschermengel van de huid. 

Onderzoekarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee vertelt over de vele gezondheidsvoordelen van vitamine E voor je huid.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat het te vinden is in het vet van sommige voedingsmiddelen. Je lichaam neemt vetoplossende vitamines op via je darmen en slaat ze vervolgens op in je lever en weefsels tot ze nodig zijn. Handig! Een overschot aan vitamine E komt daardoor zelden voor.

Vitamine E hoort bij het rijtje vitamines (A, B, C, D, E en K) die ons lichaam niet zelf kan maken, maar wel nodig heeft. Het is dus belangrijk dat we deze vitamines binnenkrijgen via onze voeding en verzorgingsproducten. Vitamine E zit in plantaardige olie zoals zonnebloemolie en plantaardige voeding zoals noten, granen, zaden, groenten en fruit.

Vitamine E breekt af wanneer je het verhit, dus het is beter om deze producten zoveel mogelijk rauw te eten. Met een goedgevulde salade vol groenten en noten, kom je dus al een heel eind.

Wat doet vitamine E voor je huid?

Vitamine E beschermt de cellen en weefsels in je lichaam tegen schade. Vooral in de huid speelt vitamine E een onmisbare rol. Vitamine E werkt namelijk als een antioxidant en vermindert zo de schadelijke invloed van vrije radicalen.

Vrije radicalen kunnen huidveroudering veroorzaken, maar in het ergste geval ook kanker. Een explosieve groei van vrije radicalen in de huid, kan onder andere ontstaan door een vervuilde lucht en uv-straling.

Slik je vitaminen bij? Dit moet je weten voor je begint aan supplementen

Hierin bewijst vitamine E zich vooral op het gebied van bescherming tegen deze uv-straling. Zwelling, roodheid en celschade neemt af wanneer vitamine E op de huid wordt aangebracht voordat je de zon ingaat. Het is dus aan te raden om je in te smeren met een zonnebrandcrème waar vitamine E inzit.

Daarnaast werkt vitamine E als barrièrefunctie van de huid. Het vormt als het ware een scherm tussen de buitenwereld en de kwetsbare binnenkant van je lichaam. Niet voor niets dat er bij pasgeboren baby’s een heel hoge concentratie aan vitamine E in de huid te vinden is.

Vitamine E en C als gouden duo

Vitamine E is geen soloartiest en werkt vooral goed in combinatie met andere antioxidanten. Een gouden duo vormt vitamine E dan ook met de antioxidant vitamine C. Wanneer ze samen in een huidverzorgingsproduct zitten, kunnen ze bijvoorbeeld helpen pigmentvlekken te verminderen.

Goed om te weten is dat antioxidanten nogal kwetsbaar zijn, omdat ze heel gevoelig voor licht en lucht zijn. Wanneer je er dus voor kiest om antioxidanten op je huid te smeren, let er dan op dat ze niet in een potje zitten maar in een tube waar niet te veel lucht bij kan komen. Smeren maar!

Meer over vitamines:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️