Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 15 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Tijd voor orde en structuur: een checklist voor volwassenen

Je krijgt hartkloppingen als je een blauwe envelop op de deurmat ziet liggen, er verdwijnt stiekem iets te vaak een chocoladereep in je boodschappenmandje en je grootste nachtmerrie is dat je moeder onverwachts langskomt, omdat je dan geen tijd meer hebt om de troep in huis op te ruimen. Herkenbaar? Volwassen worden is lastig. Deze checklist helpt je uit de brand.

Inmiddels zijn we in de fase van het jaar beland, waar de uitstellers onder ons al de veranderingen die we in ons leven willen maken, verschuiven naar januari. ‘Vanaf volgend jaar ga ik het helemaal anders aanpakken…’ Maar waarom zou je wachten? Oktober is een prima maand om wat veranderingen in je leven aan te brengen.

Checklist voor volwassenen

Het meest lastige aan volwassen worden is dat je opeens overal aan moet denken. Je rekeningen op tijd betalen, je tandartsafspraak niet vergeten, je keukenkastjes uitmesten, geld overhouden voor je boodschappen… En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Daarom stelden wij een checklist voor volwassenen op, met alle aspecten van het leven gecovered.

Lees ook: Waarom houden we zo van lijstjes? Een evolutionaire verklaring

Medische afspraken

Welke medische afspraken schuif je al een tijdje voor je uit? Hieronder staan een aantal voorbeelden van afspraken en onderzoeken die je wellicht moet maken, dit verschilt natuurlijk per persoon. Zelfs als je al een tijdje rondloopt met – bijvoorbeeld – een pijnlijke voet, is het tijd om nu langs de huisarts te gaan.

  • Tandartsafspraak
  • Afspraak bij de opticien om je ogen te laten testen
  • SOA test
  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (op de website van het KWF lees je waarom het zo belangrijk is om je te laten testen)

Je financiën

Ben jij zo iemand die zijn bankrekening liever niet checkt? Ik weet hoe je je voelt. Tot een jaar geleden gingen mijn haren overeind staan als ik alleen maar dacht aan een financiële check-up of budgetteren. Toch kan ik je vertellen dat je leven een stuk minder stressvol wordt als je eens in de zoveel tijd je financiën onder de loep neemt en daarom verdienen je geldzaken ook een plek op deze checklist.

Financiële check-up

Het belangrijkste onderdeel van je financiële check-up is het doorspitten van je bankrekening. Pak er pen en papier bij en reken uit hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan zaken als koffie’s to go, etentjes, kleding en uitgaan.

Vervolgens is het tijd om te kijken of je ergens op kunt besparen. Is er een verzekering die minder geld kost? Kun je je sportschool abonnement stiekem wel opzeggen? Is het verstandiger om maar één koffietje op het station te halen per week? Je zal je verbazen hoeveel geld al deze kleine dingen je kosten samen.

Budgetteren

Wil je het serieuzer aanpakken? Dan kan je gaan budgetteren. Klinkt niet zo sexy, maar helpt je overzicht te houden over je financiën en daardoor meer geld over te houden. Kijk, daar tekenen wij voor!

Salarisverhoging

De beoordelingsgesprekken vinden in veel bedrijven plaats in december. Dat is hét moment om het over je salaris te hebben. Er bestaan heel wat redenen waarom jij een salarisverhoging zou verdienen. Ga in deze periode ‘bewijzen’ verzamelen dat jij dat inderdaad doet.

Targets die je haalt bijvoorbeeld, een lovende reactie van een klant of een X bedrag wat jij voor jouw bedrijf binnenhaalt. Schroom je niet om screenshots hiervan mee te nemen naar je gesprek.

Carrière doelen

Als je druk bezig bent met de dagelijkse werkzaamheden, vergeet je vaak te kijken naar the big picture. Wat wil je precies in het leven? En werk je daar momenteel wel naartoe? Hieronder een aantal voorbeelden van zaken die je kunnen helpen in je carrière.

  • Ga koffietjes drinken met mensen tegen wie je opkijkt (óók een manier van netwerken)
  • Maak een vision board
  • Ga naar een evenement waar je iets van opsteekt en nieuwe mensen leert kennen
  • Maak een 5 jaren plan
  • Bedenk doelen met behulp van een bullet journal
  • Zorg dat je LinkedIn, CV en eventueel je website up to date zijn

Aanpassingen aan je lifestyle

Uitstellers opgelet: nu is het tijd om die aanpassingen aan je leven te maken. De zaken die je eigenlijk vanaf 1 januari – of in ieder geval: vanaf maandag – wilde veranderen. Dit is voor iedereen anders, maar kan zijn dat je gezonder gaat koken, minstens twee keer per week gaat sporten, geen alcohol meer doordeweeks drinkt, je schermtijd inkort, een toxische vriend gedag zegt of liever gaat zijn voor jezelf.

Het gaat heerlijk voelen om deze één voor één van de checklist af te strepen, geloof ons! Zeker als het straks 1 januari is, en jij écht klaar bent voor een frisse start.

Verder lezen over volwassen worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️