Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 24 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Veel van mijn vriendinnen gruwelen bij het feit dat ze elk jaar ouder worden. ‘Ik word over een week 32, dat vind ik wel heftig hoor.’ Vroeger vond ik ouder worden ook niet zo leuk. Maar inmiddels kan ik een beetje lachen om dit soort opmerkingen. Ten eerste omdat 32 nog helemaal niet oud is (wacht maar, het wordt alleen maar meer), en ten tweede omdat oud worden helemaal niet gezien moet worden als iets ergs. Want, als je niet ouder wordt, ben je dood. Zo simpel is het eigenlijk. Maar misschien is dat ietwat kort door de bocht.

Omdat we het gevoel hebben dat we van alles moeten om een gelukkig leven te leiden, leggen we een bepaalde druk op het verstrijken van de tijd. Want hoe minder tijd we hebben, hoe minder groot de kans is dat onze doelen behaald worden en onze dromen uitkomen.

Was ik nog maar…

Als je eind dertig bent en nog geen kinderen hebt (als je die überhaupt wil), kan dat best vervelend zijn. Want, gaat het dan nog wel gebeuren? Als je de veertig bent gepasseerd en net je baan kwijt bent, kun je redelijk in de paniek schieten. Want, ga ik nu nog een leuke baan vinden waar ik mijn passie in kwijt kan? ‘Was ik nog maar 32,’ denk je dan…

Volgens filosoof Daniel Klein stelt oud zijn je in staat om andere dingen te doen. Zo vertelt hij aan Filosofie Magazine: “Om het leven te overdenken, opnieuw te gaan spelen en om belangeloze vriendschappen aan te gaan.”

Genieten we wel?

Omdat we zo bezig zijn met doelen behalen, genieten we helemaal niet van het moment en dán gaat de tijd pas snel voorbij. “Elke dag vragen ze zich weer af of het vandaag eindelijk gaat gebeuren. Door die paniek vergeten ze te genieten van de schemerjaren. Daarom ging ik op zoek naar een manier om authentiek oud te zijn.”

Wat hij met authentiek bedoelt? Hij doelt op het accepteren en omarmen wie je op het huidige moment bent. Zo vertelt hij aan Filosofie Magazine over een vriend die een testosteronbehandeling onderging om zijn libido op te krikken.

Dan ben je dus precies niet aan het doen waar het om gaat. Je verlangt weer naar het jong zijn, toen je libido door het dak ging. Maar ‘jong’ ben je simpelweg niet meer. Hij vraagt zich af waarom mensen het zo moeilijk vinden om de fase van hun leven waarin ze verkeren te accepteren.

Just enjoy

En dat geldt eigenlijk ook voor mensen van 32. Je bent nú 32, geniet er nou gewoon van. Je bent in de bloei van je leven, het kan nog alle kanten opgaan. En als je 77 bent geniet je weer van die leeftijd. Want volgens Klein ben je dan een stuk zorgelozer. “Geen grote doelen meer nastreven wordt steeds makkelijker als je oud bent. En dan hoeft de tijd ook niet meer zo snel te gaan.”

Dus, live a little en geniet van het verstrijken van de tijd. Want hoe mooi is het dat je die tijd cadeau krijgt?

Meer lezen: Zo kun je 140 jaar oud worden. Maar wil je dat eigenlijk wel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️