Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 14 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Wow! Grappige en bizarre feitjes over de blauwe vinvis (het grootste levende wezen op aarde)

Zeg eens eerlijk: als iemand jou zou vragen wat het grootste dier op aarde is, zou je dan met zekerheid het antwoord weten? Er is een redelijke kans dat dat niet zo is. Niet erg natuurlijk, maar hoe tof is het om wél meer te leren over het grootste beest dat er bestaat? Zo groot dat je het waarschijnlijk niet eens kunt bevatten: in een blauwe vinvis passen ongeveer dertig olifanten. (Best een leuk weetje voor op netwerkborrels – als je bioloog bent.)

Feitjes over de blauwe vinvis

1. Een volwassen blauwe vinvis weegt gemiddeld 140 ton. De grote exemplaren kunnen tot wel 200 ton wegen, ruim drie keer zo veel als de grootste dinosaurus die ooit leefde.

2. Ze kunnen 24 tot 30 meter lang worden. In tegenstelling tot hoe het bij de meeste dieren is, is het vrouwtje groter dan het mannetje! Bij de geboorte zijn ze ‘slechts’ zeven meter – alsnog twee keer zo groot als de gemiddelde studentenkamer in Amsterdam. Fun fact: alleen al hun hart is even groot als een auto.

Ook interessant: Plankton: het meest veelzijdige stukje walvissenvoer

3. Zei ik net dat er ongeveer 30 olifanten in een vinvis passen? Eén daarvan gaat al op aan de tong, die gigantisch is.

4. De blauwe vinvis heeft inderdaad een blauwgrijze kleur, alleen zijn buik is witter. De rest van zijn naam slaat uiteraard op de vin op zijn rug.

5. Het is een wonder dat er nog krill (een soort kleine garnalen) in de oceaan leven: vinvissen eten elke dag ongeveer 4 ton van de beestjes. In het voedseizoen komt dat neer op zo’n 40 miljoen stuks.

Tip: 3 documentaires over hoe we de wereld kunnen redden

6. Ze reizen over de hele wereld: in zomers zijn ze vooral rond de polen (het voedselgebied) te vinden, in de winter eerder rond de evenaar (waar ze zich voortplanten).

7. Als ze slapen, drijven ze aan de oppervlakte.

8. Blauwe vinvissen kunnen zo’n 90 jaar worden. Hoe oud ze zijn, kan ongeveer gemeten worden aan het aantal lagen wax in hun oren.

9. Ze staan bekend om hun gezang, dat boven de 180 decibel uit kan komen: nóg iets dat niet te evenaren is door de rest van het dierenrijk. Hun geluiden kunnen soms zelfs 1500 (!) kilometer verderop gehoord worden – zeg maar van Utrecht tot Barcelona.

Ook interessant: Wow: zoveel dieren worden met uitsterven bedreigd

10. Op hun lichaam is het een drukte van jewelste: er leven allerlei beestjes, zoals algen en zeepokken. De meeste richten geen schade aan.

11. Door de enormiteit van het beest hebben volwassen vinvissen geen natuurlijke vijanden. Handig! Babydieren kunnen wel worden aangevallen door orka’s en haaien.

12. Maar, om met het minst leuke af te sluiten: blauwe vinvissen zijn wel een bedreigde diersoort. Sinds de enorme walvisjacht in de vorige eeuw, zijn er nog maar tienduizend tot 25 duizend over. Het gaat wel beter met ze sinds het verbod op die jacht, maar ook nu worden ze bedreigd door onder andere klimaatverandering.

Meer over de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️