Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Planet 3 apr 2019

Dit breekt ons hart: een dode walvis met baby én 22 kilo plastic in haar maag aangespoeld

Aan de kust van Sardinië spoelde vorige week een walvis aan. Onderzoekers vonden in haar maag 22 kilo plastic en een levenloze babywalvis. Dit nieuws is ontzettend triest, maar laat het een eyeopener zijn voor ons allemaal. Want, “the greatest threat to the environment is believing someone else will fix it.”

De aangespoelde walvis werd de afgelopen week onderzocht door een team van Italiaanse onderzoekers. Zij lieten aan het WWF weten dat de walvis gevuld was met plastic borden, boodschappentassen en vislijnen. Het treurige feit dat er ook een kleine babywalvis in de nabijheid van al dat plastic zat, maakt het er niet beter op.

“De oorlog tegen wegwerpplastic is begonnen”, zei de Italiaanse minister. Hij komt waarschijnlijk deze week nog met een nieuwe wet tegen plastic. Volgens het Wereld Natuur Fonds bestaat 95 procent van het afval in de middellandse zee uit plastic ? #plastic #milieu #NOSstories

31k Likes, 832 Comments – NOS Stories (@nosstories) on Instagram: “”De oorlog tegen wegwerpplastic is begonnen”, zei de Italiaanse minister. Hij komt waarschijnlijk…”

Call for action

Net zoals de Italiaanse minister van Milieu (die ondertussen – eindelijk! – een oorlog tegen plastic in de zee is gestart) kunnen ook wij deze gebeurtenis beschouwen als een call for action.

Dat de plastic soep geen illusie is, is door het incident van de walvis nog maar eens bewezen. Gelukkig kunnen we je heel wat (haalbare) tips geven om minder plastic te gebruiken.

Tips voor zero waste

Vind je zero waste leven wat drastisch, maar wil je het wél een kans geven? Deze tips zetten we je op weg. Eerder somden we ook 10 producten op waardoor je minder wegwerpplastic zal gebruiken. En, ook over de leukste zero waste- winkels, -recepten en -badkamertools schreven we een artikelen.

We geloven er sterk in dat je met een zero waste mindset anderen kan inspireren met je acties, ook wanneer je in het buitenland bent! Zelfs wanneer je een roadtrip plant, is het mogelijk om zo min mogelijk plastic te verbruiken aan de hand van deze tips.

Gelukkig zijn er ook heel wat goede ontwikkelingen. Meer en meer bedrijven scharen zich achter de plasticoorlog, zoals deze 8 groene bedrijven die hun best doen om plastic te minimaliseren, het duurzame DGTL-festival of deze no-waste bakkerij.

Door de plastic soep problematiek te erkennen en ons best te doen om zo duurzaam mogelijk in het leven te staan, draagt iedereen op zijn manier zijn steentje bij. Daar geloven we heilig in.

Meer lezen over de plastic soep:

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit breekt ons hart: een dode walvis met baby én 22 kilo plastic in haar maag aangespoeld
Sluiten