Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 27 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Stay positive: dit zijn de voordelen van het vele thuiswerken

Door de verscherpte maatregelen is de kans groot dat je weer meer vanuit huis aan de slag moet. Hoewel thuiswerken voor velen een uitkomst is, is het helaas niet voor iedereen een fijne manier van werken. Daarom hebben we zes voordelen van thuiswerken voor je op een rijtje gezet.

Het afgelopen jaar is niet voor iedereen gemakkelijk geweest. Net toen terug de werkvloer op weer een beetje de standaard werd, kregen we te horen dat we de komende tijd wéér vanuit huis moeten werken. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Ook de BEDROCK-redactie heeft de afgelopen anderhalf jaar alle artikelen voornamelijk vanuit huis getikt. En hoewel we onze collega’s erg missen en het werken op kantoor hartstikke gezellig vinden, moeten we toegeven dat ook het thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt. En misschien zelfs de start van een nieuwe manier van werken is.

Voordelen van thuiswerken

Weer vanuit huis werken is misschien een grote aanpassing in je levensstijl, maar laten we niet vergeten dat er ook veel voordelen van thuiswerken zijn.

1. Meer focus, minder afleiding

Die praatjes bij het koffiezetautomaat, je collega die veel in zichzelf mompelt, mensen die langslopen… De welbekende kantoortuin kan gezellig zijn, maar zit ook vol afleiding. Als jij gevoelig bent voor afleiding, dan is deze werkplek niet de meest productieve plek.

Met thuiswerken heb je een stuk minder afleiding van buitenaf, wat goed kan zijn voor jouw productiviteit. Jij kiest jouw omgeving met thuiswerken zelf. Lukt het jou niet om in de woonkamer te werken, omdat je daar ook twee katten hebt die voor veel afleiding zorgen? Ga dan naar de slaapkamer, werk aan de keukentafel of zoek een plekje in een koffietentje.

2. Sporten in de lunchpauze

Een groot voordeel van thuiswerken is sporten wanneer het jou uitkomt. Dat is vooral fijn voor mensen die na een drukke werkdag geen zin meer hebben in een rondje hardlopen of een bezoekje aan de sportschool. Je kunt er nu voor kiezen om midden op de dag te gaan. Of na je eerste meeting of juist wanneer je even een oppepper nodig hebt. De sportschool is namelijk een meter van je bureau.

Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar volgens een onderzoek van ASICS ook voor je mentale wellbeing. Met ‘s middags sporten sla je dus twee vliegen in één klap.

Dipje? Een mindful sportieve break tijdens werk verbetert écht je mentale staat

3. Gezond eten

Bezwijk jij op kantoor vaak voor de niet-zo-gezonde-kantoorlunch? Thuiswerken zorgt ervoor dat we kunnen lunchen wat we willen. Een ovengerecht? Of een warme maaltijd met verse groentes? Dat kan zo geregeld worden in jouw eigen keuken!

Met het thuiswerken tover je dus de lekkerste gezonde maaltijden op tafel. Nog inspiratie nodig? De onderstaande recepten zijn stuk voor stuk aanraders:

4. Werken waar je wilt

Word jij niet gelukkig van thuiswerken in jouw eigen kamer of appartement? Denk dan niet in problemen, maar in oplossingen. Misschien is remote werken iets voor jou.

In de zomer kan je bijvoorbeeld op een Nederlandse camping werken, en in de winter (in overleg met je leidinggevende uiteraard) misschien wel vanuit een warm land. Kijk naar wat de mogelijkheden zijn, en waar jij het meest gelukkig van wordt.

Klaar met thuiswerken? 6 praktische tips voor een succesvolle workation

5. Je kunt langer uitslapen

We weten allemaal hoe belangrijk slaap voor ons is, maar vaak worden we ingehaald door de realiteit. Een van de voordelen van thuiswerken, is dat je langer in bed kunt blijven liggen. Je hoeft immers niet naar je werkplek te reizen.

Die extra slaap, al is het maar een half uurtje, kan een hoop doen voor jouw gezondheid. Zo is genoeg slaap belangrijk voor je immuunsysteem. Wil je weten hoe veel slaap je eigenlijk nodig hebt? Dat vertellen we in dit artikel: Hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt op jouw leeftijd (en dat verschilt nogal).

6. Werken in je eigen kleding

Is er bij jou op kantoor een ongeschreven dresscode waarbij er van jou verwacht wordt dat je er netjes uitziet? Dan is vanuit huis werken helemaal fijn, omdat je helemaal zelf bepaalt wat je aandoet. Hallo joggingbroek en warme trui!

Dus heb je een keer geen zin in die strakke spijkerbroek, kies dan een joggingbroek of sportbroek. En is het koud in huis? Sla dan een kleedje om je heen, zonder dat iemand het doorheeft. Heerlijk.

Wat we je niet aanraden, is om te blijven hangen in je pyjama. Zorg er altijd voor dat je kleding aandoet, omdat dit voor jouw brein een signaal is dat de werkdag begint. Blijf je lang in jouw pyjama zitten (of nog erger: werken vanuit bed), dan is dat geen goede start van je werkdag. Gun jezelf die goede start, maak een koffie met havermelk voor jezelf, en kleed je aan.

Meer tips om de dag energiek te beginnen, zelfs in de winter, kan je hier vinden: zo word je gegarandeerd energiek wakker (ook als het buiten nog donker is).

Deze illustraties laten zien waar mensen dankbaar voor waren tijdens de lockdowns

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️