Vega Vrijdag: gevulde zoete aardappel met kikkererwten
Zoete aardappel en kikkererwten? Dat zijn natuurlijk twee supergezonde en lekkere ingrediënten bomvol stofjes waar je lichaam blij van wordt. In dit recept van zusje Culy worden de twee gecombineerd in een makkelijk recept. Gevulde zoete aardappel met kikkererwten, saffraanyoghurt en munt it is!
Deze gevulde zoete aardappel met kikkererwten kun je makkelijk op een doordeweekse dag maken. De aardappel moet wel ongeveer een uurtje poffen in de oven, maar dan ga je ondertussen gewoon iets anders doen. Lekker met saffraanyoghurt, kikkererwten en verse munt!
Vega Vrijdag: stamppot met parmezaan, paddenstoelen en boerenkool
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote zoete aardappels
- Zonnebloemolie
- 200 gram kikkererwten (bijvoorbeeld die van Valle del Sole)
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel gedroogde koriander
- 1/2 theelepel Sriracha
- 1 eetlepel maple syrup
- 1 theelepel sojasaus
- Wat verse muntblaadjes
- Snufje za’atar (optioneel)
Voor de saffraan-yoghurt:
- 0,05 gram saffraan
- 3 eetlepels heet water
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Het sap van 1 citroen
Gevulde zoete aardappel met kikkererwten
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de zoete aardappels goed schoon. Wrijf ze in met zonnebloemolie en verpak ze per stuk in aluminumfolie. Doe dat losjes, maar zorg dat de verpakking goed sluit, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Pof de zoete aardappels in de voorverwarmde oven tot ze zacht zijn en de natuurlijke suikers beginnen te karameliseren. Afhankelijk van de grootte duurt dat 45 tot 60 minuten.
Maak ondertussen de saffraan-yoghurt. Laat de saffraan daarvoor 5 minuten trekken in een kommetje met 3 eetlepels heet water. Roer het goudgele saffraanwater door de yoghurt in een schaaltje. Doe de knoflook erbij en voeg olijfolie, citroensap en een snufje zout toe. Zet zolang opzij.
Hussel de kikkererwten door de specerijen en ahornsiroop. Verhit een klein koekenpannetje op medium vuur en bak de kikkererwten knapperig en bruin. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
Snijd de gepofte zoete aardappels in de lengte open. Druppel de saffraanyoghurt over de zoete aardappels. Verdeel de kikkererwten erover en bestrooi met verse munt. Maak af met een snufje za’atar.