Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 8 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

8 x de beste vegan kookboeken van 2021

Hoe graag we ook nog in de supermarkt willen bedenken wat we gaan eten – of dat nu is uit besluiteloosheid, luiheid of creativiteit – soms is het heel fijn om wél een recept uit een kookboek te volgen. Omdat dat lekker makkelijk is of gewoon, omdat je de recepten die erin staan nooit zelf had kunnen bedenken.

En voor wie graag duurzaam kookt, hebben we goed nieuws: ook in 2021 zijn er weer heel wat geweldige vegan kookboeken gepubliceerd. Daarom een overzicht van 8 x de beste vegan kookboeken van 2021!

Hier haal je de lekkerste vegan kazen van Rotterdam

8 x de beste vegan kookboeken van 2021

1. Vegetalia

Luna Trapani stapte in 2018 over op een plantaardig dieet. Met een Italiaanse vader hunkerde ze vooral naar plantaardige versies van haar favoriete Italiaanse gerechten uit haar kindertijd. Daaruit is haar eerste kookboek Veganista ontstaan en sinds kort ook opvolger Vegetalia, een uitgebreider naslagwerk.

Verwacht dus heel wat recepten voor verse pasta, focaccia, soepen, pasta’s en desserts. Met Vegetalia leer je hoe je ricotta van amandelmelk kunt maken, hoe je calamari nabootst met oesterzwam en leer je dat vegan tiramisu helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt.

2. Vegan voor iedereen

Vegan voor iedereen is het nieuwste kookboek van Merel Wildschut. Mogelijk ken je haar van haar toffe kookblog De Groene Meisjes, waar ze al jaren bewijst dat het suffe imago rond plantaardig eten onterecht is.

Vegan Hotspot: Aubergini op de Zuidas in Amsterdam voor lunch, koffie en sapjes

Haar credo? Vegan eten moet gewoon lekker en toegankelijk zijn, punt uit. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van haar sesam-koffieshake, waarvan je het recept hier vindt.

3. Vegan JapanEasy

De Japanse keuken, dat is toch vooral tonijn, Wagyu en eieren? Niet als het van Tim Anderson afhangt. In zijn nieuwe boek Vegan JapanEasy laat hij zien dat de Japanse keuken de perfecte uitvalsbasis is voor spannende vegan gerechten.

Krachtige Japanse smaakmakers zoals miso, shiitake en ponzu vormen het uitgangspunt, zoals in deze sojasausbrownies met butterscotch of edamame op 3 verschillende manieren.

4. Family. Eat. Plant.

In Family. Eat. Plant. vind je vegan recepten voor het hele gezin, en dus voor jong en oud. Daarmee hopen de auteurs de traditionele, sterotiepe kijk op het huishouden te doorbreken. De familierecepten uit het boek helpen daarbij.

Van ‘classic family dinners‘ met vegan nasi goreng of boerenkoolstamppot tot dampende ovenschotels en koekjes: vegan gerechten waren nog nooit zo’n crowdpleaser.

5. Één Pan, Plaat, Planeet

Één Pan, Plaat, Planeet is een kookboek dat – wat ons betreft – een plaatsje verdient op elke boekenplank. Echt zo’n kookboek dat je op een willekeurige dag kan openslaan en waarin je vindt wat je zoekt.

De gerechten zijn divers, creatief en kleurrijk maar toch ook praktisch en snel. Van een Afrikaanse pindastoofpot tot een snelle galette met vijg, tijm en geitenkaas en een zomerse curry met mais en tomaat. Alle 150 recepten zijn vegetarisch (dus strikt genomen is ‘t geen vegan kookboek), maar wel altijd voorzien van een vegan optie.

6. Vegan party food

Vegan party food is nog maar net uit en is nú al één van onze favoriete vegan kookboeken van 2021. De gerechten in het boek zijn kleurrijk, feestelijk en om gigantisch blij van te worden. Matchatompoucen. Zoetzure tempéhsticks. Knalroze risotto. Need we say more? 

7. Be more vegan

Be more vegan belooft je stap voor stap plantaardiger koken. Daarmee gaat het boek naar de basis en is het voornamelijk bedoeld voor nieuwsgierige beginners. Een goed instapmodel dus, voor wie vegan koken graag een kans wilt geven!

8. Vegan in één pan

Vegan eenpansgerechten: auteur Roxy Pope heeft dat gat in kookboekenlandschap met ‘Vegan in één pan‘ voorgoed gevuld. Want plantaardig koken is allemaal goed en wel, maar wanneer dat ook nog eens snel en makkelijk kan, zijn er echt geen excuusjes meer voor mensen om niet voor vegan te gaan.

Onverwachts lekker: maak jouw vegan ijskoffie eens met avocado

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️