Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben je een ochtendmens? Dan heb je meer discipline zegt dit onderzoek

Heb je ‘s ochtends geen moeite met opstaan en ben je dol op vroege ochtenden? In andere woorden: ben jij een ochtendmens? Stiekem vermoedde je het waarschijnlijk al, maar nu geeft onderzoek het ook aan: jij hebt meer discipline dan je medemens.

Het onderzoek laat zien dat slaapvoorkeuren en je persoonlijkheid met elkaar verbonden zijn.

Ochtendmens heeft meer discipline discipline

De onderzoekers van de Universiteit van Warwick lieten deelnemers een vragenlijst invullen over zowel hun persoonlijkheid als hun slaapvoorkeuren (ook wel bekend als hun chronotype, daarover later meer).

Geen ochtend- of avondmens? Er zijn dus nog 2 andere chronotypes (en dit zijn ze)

Op deze manier kwamen ze erachter dat zogenaamde ‘ochtendmensen’ vaak hogere scores hadden op het gebied van zorgvuldigheid en discipline, maar lage scores op het gebied van openheid en het opzoeken van avontuur.

De onderzoekers zijn er alleen nog niet over uit of de hoge mate van discipline ervoor zorgt dat je een ochtendmens bent, of dat jouw chronotype juist invloed heeft op je persoonlijkheid. Allebei kan natuurlijk ook.

Je chronotype?

Geen idee wat een chronotype precies inhoudt? Iedereen heeft een biologische klok in z’n lichaam, maar in tegenstelling tot een normale klok, loopt deze niet bij iedereen gelijk. Je lichaam is geprogrammeerd om op bepaalde momenten van de dag beter te functioneren dan op andere momenten.

Zijn ochtendmensen echt succesvoller?

Dat is waarom sommige mensen fluitend naast hun bed staan om 6 uur, en andere mensen het liefst lang uitslapen – zij zijn juist ‘s middags en ‘s avonds productiever. Van het fenomeen ochtend- en avondmens heb je vast al eens gehoord, maar eigenlijk bestaan er 4 verschillende chronotypes.

  • De beer: bij iemand met dit chronotype wordt het slaapritme grotendeels bepaald door het opkomen en ondergaan van de zon.
  • De wolf: dit is een klassiek avondmens. Iemand die de hele ochtend zou doorslapen als de wereld dat toeliet.
  • De leeuw: de klassieke ochtendmens. Iemand die ‘s avonds snel moe is en ‘s ochtends vroeg het meest productief is.
  • De dolfijn: mensen met dit chronotype worstelen met beide uiteinden van de slaapcyclus. Ze vinden het lastig om wakker te worden én om in slaap te vallen.

Ben je geen ochtendmens en heb je stiekem toch dit artikel aangeklikt? Hoewel het misschien lijkt alsof je geen invloed hebt op je chronotype, suggesteert het onderzoek ook dat je dit wél hebt. Als je nu geen ochtendmens bent, maar er wel één wil worden, is er dus hoop.

Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️