Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 29 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo ontwikkel je meer zelfdiscipline

Als je veel zelfdiscipline hebt dan ben je in staat om te doen wat je (van jezelf) moet doen. Óók wanneer je er even geen zin in hebt. Ontbreekt het je nogal aan deze skill? Schrijver Leo Babauta stelde een handige gids op om meer zelfdiscipline te ontwikkelen. Laten we bij het begin beginnen: het vinden van motivatie. Je hebt totáál geen zin om te gaan hardlopen in het park of om naar de sportschool te gaan, maar wil jezelf wel een gezond leefpatroon aanmeten. Hoe zorg je er nou voor dat je gemotiveerd raakt?

Eigenlijk is het simpel

Als we Babauta mogen geloven is het eigenlijk heel simpel. We moeten enkel realiseren dat we onszelf pijn doen door geen zelfdiscipline te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld wil stoppen met roken (of vaker wil sporten) maar het lukt niet, dan geeft dat je een slecht gevoel over jezelf.

Als je dat in gaat zien, stelt hij, ontwikkel je misschien de warme intentie om te stoppen met het pijnigen van jezelf. De volgende stap? Meer zelfdiscipline ontwikkelen!

Neem kleine acties

Een eerste tip die Babauta geeft, is om kleine stappen of acties te nemen. Wil je een boek schrijven? Dan is het natuurlijk een leuke gedachte om daar het hele weekend aan te werken, maar in de praktijk werkt dat vaak niet.

Het is te veel en de kans is daardoor groot dat je zult falen. Spreek daarom met jezelf af om kleine stappen te nemen. Misschien kun je er in de ochtend een paar uurtjes aan werken, zodat je de rest van de dag tijd hebt voor andere dingen.

Lees ook: Ben je het overzicht even kwijt? Met deze 5 stappen word je super georganiseerd

Wil je een nieuwe taal leren? Start iedere ochtend met een korte les van tien minuten, gewoon tijdens het ontbijt. Je zal merken dat je beter wordt in het disciplineren van jezelf als je grotere projecten opbreekt in kleine acties.

Leer dealen met ongemak

Misschien wil je wel naar de sportschool gaan, maar ga je niet omdat je je er oncomfortabel bij voelt. Alleen bereik je zo natuurlijk nooit je doelen. Wat je daarom volgens Babauta moet doen, is jezelf vertellen dat je klaar bent met wegrennen.

Ook interessant: Feeling down? Deze 5 oefeningen helpen je zelfvertrouwen te vergroten

Je gaat jezelf pushen richting ongemak, om zo – beetje bij beetje – te leren dealen met ongemak. “Kijk hoe het voelt”, zegt hij. “Zie dat het niet het einde van de wereld is. Zie in dat je prima in staat bent om te kunnen dealen met ongemakken en dat de resultaten het waard zijn.”

Ga mindful om met de drang om te stoppen

Stel je moet een opdracht voor je werk afronden, maar je zit niet lekker in de flow en hebt de drang om ermee te stoppen. Wat doe je dan? Babauta raadt aan om mindful om te gaan met deze drang, zodat je inziet dat je het niet hoeft te volgen.

Een goede manier om dat te doen, stelt hij, is om een timer te zetten en met jezelf af te spreken dat je gedurende die tijd niet anders mag doen dan datgene wat moet gebeuren, zoals die opdracht voor je werk of het boek dat je wil schrijven.

Tip: 7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Wanneer je de drang voelt om het uit te stellen, of te vluchten in afleiding (zoals je telefoon), zeg dan tegen jezelf dat er twee dingen zijn die je kunt doen: datgene wat je moet doen óf helemaal niets. Als je enkel kunt kiezen tussen die twee opties wordt de keuze al een stuk makkelijker.

Verschuif je focus

Lukt het je nog steeds niet om de motivatie te vinden? Bijvoorbeeld om te stoppen met roken, vaker te mediteren of gezonder te eten? Duik dan dieper in je motivatie en focus je niet op jezelf, maar op anderen.

Door de juiste voeding te eten bevorder je niet alleen je eigen gezondheid, maar geef je ook het goede voorbeeld aan je omgeving. En door een boek te schrijven kun je anderen misschien inspireren. Je doet het dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor iemand anders. Die gedachte kan je nét het zetje geven dat je nodig hebt.

Besef dat falen eigenlijk een overwinning is

Een fout die veel mensen maken, stelt Babauta, is dat ze gedemotiveerd raken wanneer ze iets verkeerd doen of falen. Ze voelen zich slecht over het feit dat het volhouden van bepaald gedrag niet lukt.

Ze geven op, en willen niet denken aan het ontwikkelen van zelfdiscipline. Herkenbaar? Besef dan dat falen eigenlijk al een overwinning op zich is. “Falen betekent dat je het geprobeerd hebt.

Maar het betekent ook dat je iets hebt geleerd en dat je nieuwe informatie hebt waar je bij een volgende poging gunstig gebruik van kunt maken.”

Meer lezen over zelfdiscipline?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo ontwikkel je meer zelfdiscipline
Sluiten