Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 23 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Maak van elke dag een avontuur (alsof je op reis bent)

De wereld en natuur verkennen kan door een one way ticket naar Antartica te kopen en deze te voet te verkennen of door een oceaan over te steken op een boot gemaakt van 12.500 plastic flessen, zoals de Engelsman David de Rothschild deed. Maar deze avonturier leert ons dat de wereld verkennen makkelijker is dan wij misschien denken: om op ontdekkingstocht te gaan, hoef je namelijk niét helemaal naar de andere kant van de wereld af te reizen.
Uit zijn ervaringen all over the world haalde Rothschild veel wijze lessen. Door zijn ogen is iedereen namelijk geboren als heuse ontdekker. Diep van binnen zit het in ons. De tijd waarin we leven en hoe de wereld zich heeft ontwikkeld, heeft er alleen voor gezorgd dat er weinig overblijft van die natuur(lijke) ontdekker.

“We verliezen onze wildheid. De komst van social media en het grote aanbod van ongezond fastfood zorgen ervoor dat we niet groeien en dieper over onszelf en de aarde nadenken. In plaats daarvan zijn we de wereld aan het vervuilen en lijkt daar geen rem meer op te zitten.” Gelukkig kan daar verandering in komen!

Sculpt the Future Foundation

Met zijn project Sculpt the Future Foundation werkt Rothschild eraan om mensen te helpen de connectie te vinden naar het universele verlangen om te ontdekken. Een mond vol, maar daarmee bedoelt hij vooral: het delen van mooie verhalen over mensen en plekken over de hele wereld. Door positieve verhalen met elkaar te delen en angst weg te halen over wat je niet kent, hoopt hij een blijvende voetdruk achter te laten in het belangen van onze gezondheid én die van het milieu.

De rode draad van zijn werk is de mens en natuur weer bij elkaar brengen. Momenteel is er namelijk een groot gat tussen deze twee. En dat is heel zonde: want wij zijn deel van de natuur. Daarom is het zo belangrijk dat wij één zijn met de natuur en daar met respect mee omgaan. Het gat tussen de natuur en de mensheid zorgt zelfs voor stress, ziektes en voor de klimaatverandering en milieuvervuiling, meent Rothschild. “We hebben de chemie van onze lichamen veranderd net zoals we de chemie van de aarde hebben veranderd. Hoe meer stress wij hebben, hoe onberekenbaarder de wereld wordt. Terwijl juist natuur dé oplossing is tegen stress. Er werkt niets beter dan de rust en natuur opzoeken in tijden van drukte en stress.”

Dit vind je vast ook interessant: Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt.

Tips om gelukkiger te worden, gewoon vanuit je eigen stad

Van deze ervaren avonturier leren we dus dat je gelukkiger wordt door een gezonde relatie met jezelf en de wereld te hebben. Maar hoe doe je dat?  Op avontuur gaan en de wildernis in, is zijn grote antwoord. Eng? Dat valt reuze mee. Je hoeft namelijk niet per se wilde oceanen over te steken of als jongste inwoner van je land de Noord- én Zuidpool te bezoeken (ja, dit heeft hij echt gedaan!). Je begint namelijk al met ontdekken als je je buiten je comfort-zone treedt en je je ongemakkelijk en oncomfortabel begint te voelen. Dan ontdek je pas wie je bent en kan het avontuur echt beginnen.

Wees een toerist in je eigen stad

Die verandering kan al beginnen met een andere route naar huis nemen. Op de fiets, lopend of met de auto. Of neem eens een bus ergens heen waar je nog nooit eerder bent geweest. Of ontdek een deel van de stad waar je eigenlijk nooit komt. De allerbeste tip is: doe gewoon alsof je op vakantie bent in je eigen stad. Ga eens spontaan bij een nieuw restaurant eten, waar je normaal nooit komt. Praat eens met mensen met wie je eigenlijk nooit zou praten. Zo doorbreek je je dagelijkse patronen en routines. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit goed is voor je hersenen en capaciteiten. Als je dat elke dag doet in je eigen stad of veilige plek, dan kom je achter het grotere dat om je heen ligt. Achter de connecties met anderen, de wereld en jezelf.

“We talk about nature being out there, but nature really is inside us. That’s the fundamental shift we need to make right now,” zijn de wijze woorden van David de Rothschild

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak van elke dag een avontuur (alsof je op reis bent)
Sluiten