Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 27 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)

Maar weinig dingen hebben zó’n grote impact op iemands leven als het krijgen van kinderen. Psychologen en wetenschappers vinden het daarom interessant om te achterhalen hoe kinderen krijgen een impact heeft op psychologische variabelen. Hoe zit dat bijvoorbeeld met kinderen krijgen en zingeving?

Zijn kinderen dé manier om je leven als meer zinvol te ervaren, of kun je hetzelfde effect ook via een andere weg creëren?

Kinderen krijgen en geluk

Ten eerste is het goed om te weten dat ouders niet per se gelukkiger (en ook niet ongelukkiger) zijn dan niet-ouders, in tegenstelling tot wat je zou verwachten. Dit blijkt uit een meta-analyse uitgevoerd naar de wetenschappelijke literatuur over ouderschap en geluk. Misschien lijkt het een beetje contra-intuïtief, maar kinderen maken in de regel dus niet gelukkiger.

Hoe voed je kinderen emotioneel intelligent op?

Maar dat is natuurlijk niet alles. Wanneer men verder onderzoek doet naar wat ouders onderscheidt van niet-ouders, komen er toch duidelijke verschillen naar voren. Mensen met kinderen ervaren dan niet per se meer geluk dan kinderloze mensen, ze ervaren wél meer zingeving.

Kinderen en zingeving

Wat bedoelen we met zingeving? Dat is het gevoel dat je leven zinvol is en betekenis heeft. En dat je bijdraagt aan iets dat jezelf overstijgt. Dit gaat samen met een prettig, aangenaam gevoel. Uit onderzoek blijkt dat je meer zingeving ervaart als je kinderen krijgt.

In die zin zou je kunnen stellen dat mensen met kinderen een bepaald voordeel ervaren ten opzichte van kinderloze mensen. Toch is het belangrijk om hier een kanttekening bij te plaatsen.

Het ouderschap wordt ten eerste in veel culturen, waaronder de Nederlandse, behoorlijk verheerlijkt. Mensen die bij onderzoeken aangeven meer zingeving te ervaren omwille van hun kinderen, antwoorden misschien vanuit een bepaalde sociale wenselijkheid, “omdat het zo hoort”.

Dit is hoe je je kinderen vertelt over geluk

Kinderen zijn bovendien niet de enige manier om zingeving te ervaren. Eigenlijk komt het erop neer dat je jezelf kritisch moet afvragen wat jouw purpose in het leven is. Waar de ene persoon glashelder weet dat dat kinderen zijn, ligt dat voor de ander misschien bij iets heel anders. En dat is oké!

Zo vind je je purpose (en kom je tot meer zingeving)

Als je die vraag wilt beantwoorden, zul je goed zelfonderzoek moeten doen. Je moet daarvoor jezelf leren doorgronden en weten wat je kernwaarden en drijfveren zijn. Stel jezelf bijvoorbeeld kritisch de vraag:

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan het allerliefste doen? Denk goed na en geef zo uitgebreid mogelijk antwoord.

Beantwoord je deze vragen met ‘meer tijd met mijn gezin spenderen’ of juist met ‘mijn eigen bedrijfje opstarten’? Dit soort vragen brengen je dichter bij het antwoord op de vraag wat jouw purpose in het leven is. En dát is waar je vooral in moet investeren. Als je jezelf voedt met de dingen die jouw purpose voeden, dan kom je vanzelf tot meer zingeving – of dat nou via kinderen gaat of niet.

Zo vind jouw purpose ofwel jouw ultieme levensdoel (een psycholoog vertelt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️