Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dipje? Een mindful sportieve break tijdens werk verbetert écht je mentale staat

Neem jij tijdens een lange (thuis)werkdag wel eens een break van je werk? You should. Het is nu namelijk wetenschappelijk bewezen dat een mindful, sportiever break tijdens het werken jouw mentale staat flink verbetert. Zeg die werkdip dus vaarwel, en verwelkom een nieuwe gezonde gewoonte.

Het komt niet uit de lucht vallen dat we afgelopen anderhalf jaar meer thuis zijn gaan werken dan ooit. Vanuit huis jouw werkzaamheden doen klinkt misschien voor veel mensen ideaal (want geen reistijd!), maar toch geeft bijna de helft van de Nederlandse werkenden in een onafhankelijk onderzoek in opdracht van ASICS aan meer gestrest te zijn dan ooit.

Dat komt niet alleen door een andere work load. 54% van de deelnemers van het onderzoek gaf bijvoorbeeld aan minder te bewegen, 30% nam minder pauzes dan op kantoor, en nog eens 30% werkte langer door.

Dat moet anders, dacht ASICS. Daarom is het ASICS Movement for Mind-programma (daarover hier meer, want jij kunt ook zelf meedoen!) gelanceerd, en met succes: van alle deelnemers aan het programma verbeterde de mentale staat aanzienlijk en de deelnemers van het programma meldden in vergelijking met de controlegroep minder angstgevoelens.

Nog een fijne bijkomstigheid: de tijd die men dagelijks zittend doorbracht, werd met een uur verminderd. We roepen al jaren dat zitten het nieuwe roken is, daarover hier meer. Door elke dag een uur minder te zitten, ben je niet alleen lief voor je mentale gezondheid, maar ook voor jouw lichaam.

Bewegen = stress verminderen

Gary Raucher, Executive Vice President van ASICS, laat in een persbericht weten: “De meeste mensen weten dat beweging een van de meest effectieve manieren is om stress te verminderen. Toch is de werkelijkheid dat de meeste werkenden die dagelijks achter een bureau werken, nauwelijks bewegen.”

Ook voegt hij daaraan toe: “Om de stress-epidemie waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken, denken wij dat het tijd is om beweging op de werkplek te heroverwegen via een aanpak die toegankelijk, aangenaam en – cruciaal – bewezen heeft te werken. We hopen dat lichaamsbeweging en bewegingspauzes de norm worden, zodat mensen een gezonde geest in een gezond lichaam kunnen bereiken.”

Werkdip? Ga naar buiten!

Heb je dus een off moment tijdens je werkdag, voelt het als chaos in je hoofd, of ben je alleen maar bezig met jouw to do lijst? Neem even afstand van je werkzaamheden, en ga naar buiten. Ga een rondje lopen, als zijn het maar tien minuten. De buitenlucht en de beweging zullen je goed doen.

Verlang je naar vertraging? We geven 20 tips voor slow living

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️