Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 30 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor de office tigers: 5 tips om minder te zitten tijdens je werkdag

Zeg eens eerlijk: weet jij hoe lang je nu al stil zit? En hoeveel je dat gemiddeld op een dag doet? Waarschijnlijk zal je schrikken van het daadwerkelijke antwoord. In Nederland zitten we gemiddeld zo’n 7 uur per dag, maar voor mensen met een kantoorbaan ligt dit aantal nog hoger.

Dat is gevaarlijk, want te veel zitten is slecht voor je gezondheid. Je bloedvaten werken minder goed, de suikerregulatie wordt slechter en de doorbloeding naar de hersenen nemen af. Op de lange termijn neemt de kans op diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen aanzienlijk toe als je veel zit.

Tips minder zitten met kantoorbaan

Minder zitten is daarom het advies. Maar hoe doe je dat als je een kantoorbaan hebt en acht uur per dag op een computer moet werken?

1. Maak van wandelen een dagelijkse gewoonte

Probeer elke dag de benen te strekken en een blokje om te gaan. Maak er een gewoonte van en doe dit bijvoorbeeld altijd om je werkdag te beginnen of af te sluiten. Dit is ook fijn voor de scheiding tussen werk en privé als je thuiswerkt, omdat je niet meteen nadat je je laptop dichtklapt in de relaxmodus gaat. Je geeft jezelf even de tijd om je los te koppelen van je werk.

Maar het is ook een goed idee om even tien minuutjes te wandelen nadat je je lunch hebt gegeten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft en het houd daarnaast je hormonen in balans. Bovendien helpt het je metabolisme en spijsvertering én voorkom je zo die welbekende middagdip. Alleen maar redenen om die benen te strekken vandaag dus!

2. Houd elk uur een pauze van vijf minuten

Ik hoor het je denken: ik wil wel minder zitten, maar wat ga ik in zo’n pauze doen? Nou, dansen op je favoriete nummer bijvoorbeeld. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar het geeft je humeur ook een enorme boost. Je kan ook kiezen voor een fijne stretch of wat yogaposes die de schade van je kantoorbaan beperken. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

3. Zet reminders om minder te zitten

We weten allemaal hoe dat gaat. Nu we dit artikel lezen nemen we ons voor om elk uur vijf minuten pauze te houden, maar morgen zijn we dat alweer vergeten. Pak daarom nu onmiddellijk je telefoon en stel reminders in voor elk uur. Dan is het alleen nog een kwestie van opstaan.

4. Sta zoveel mogelijk als je werkt

Grijp elke kans aan om te staan tijdens je werk. Bijvoorbeeld als je een telefoontje moet plegen, of – als je weer op kantoor werkt – wanneer je iets aan een collega wil vragen. Heb je nog veel video meetings? Kijk of er een paar omgezet kunnen worden naar een telefoongesprek, waarbij je meteen een blokje om kunt gaan.

Stop met lunchen achter je bureau (juist als je het druk hebt)

Wanneer je bereid bent geld te investeren in je gezondheid (wij zeggen: doen!), kun je kiezen voor een zit-sta bureau. Bij Ikea haal je er al één in huis voor 179 euro. Maar je kunt het ook goedkoper aanpakken met een opzetstuk dat je op je bureau of op tafel moet zetten. Tip: bij Kartent schaf je een duurzaam exemplaar aan van karton!

5. Zorg voor een actievere levensstijl

Elke keer dat je geneigd bent om te zitten: ga staan. Of dat nou op een feestje is, terwijl je wacht op de bus of als je een telefoontje pleegt. In het begin zal het moeilijk zijn om niet aan deze neiging toe te geven, maar zodra je je bewust wordt van hoe vaak je eigenlijk zit, zal het steeds makkelijker gaan.

Wanneer je actief kiest om minder te zitten, zal je snel merken dat het niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Dus: tijd voor een dansje?

Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MindBodyGreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️