Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: Wales stopt geld in nieuwe fietspaden in plaats van autowegen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de regering van Wales heeft besloten om in plaats van meer nieuwe autowegen aan te leggen, te kiezen voor meer bus- en fietspaden.

Daarmee veegt de regering van Wales alle bouwplannen voor nieuwe snel- en autowegen voor de komende tijd van de baan.

Meer fietsen en met het openbaar vervoer

De plannen van Wales – gelegen in het Verenigd Koninkrijk – horen bij een grotere strategie om klimaatverandering verder in te perken. Goed nieuws, want elke 7 kilometer op de fiets in plaats van met de auto bespaart zo’n CO2-uitstoot van 1 kilo!

https://www.bedrock.nl/fietsen-gezond-beter-seksleven/

Wetende dat Wales een stuk dunbevolkter is dan in Nederland en de auto een veelgebruikt vervoersmiddel is, kan het aanbieden van een beter netwerk van openbaar vervoer en veiligere fietspaden, dus veel verschil in uitstoot teweeg brengen.

Vervoer is vervuilend

De onderminister van klimaatverandering van Wales, Lee Water, zegt: “In the next 10 years, we are going to need to more than double all the cuts we have managed over the last 30 years if we are going to keep temperature rises within safe limits. That means changes in all parts of our lives. Transport makes up some 17% of our total emissions and so must play its part.”

Het rijden van auto’s zorgt dus voor een gigantisch deel van de uitstoot van het land. Door deze nieuwe fietspaden en buslanen, hopen ze de uitstoot van o.a. het broeikasgas CO2, terug te dringen.

Water legt uit dat het geld dat nu wordt bespaard door geen nieuwe autowegen aan te leggen, nu juist word gestoken in het aanleggen van de nieuwe fiets- en buspaden. Ook wordt er voor gezorgd dat de huidige paden worden verbeterd.

Mindful naar je werk fietsen: zo doe je dat (straks even oefenen)

Meer happy news?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️