Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 28 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Mindful naar je werk fietsen: zo doe je dat (straks even oefenen)

Een tijdje geleden schreven we al dat fietsen hartstikke goed voor je is: het is niet alleen gezond, maar na een fietssessie ben je ook minder gestrest op je werk. Naar huis fietsen zorgt er op zijn beurt voor dat je gemakkelijk van werkmodus naar een beter humeur kunt switchen. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar die effecten merk je natuurlijk alleen als je een beetje mindful fietst. Dus nee, niet als je in tien minuten van de ene naar de andere kant van de stad crosst. Maar hoe doe je dat? 5 cruciale tips voor een mindful-fietstocht.

Vertrek op tijd

Misschien een inkoppertje, maar als je met haast vertrekt, zul je alleen maar bezig zijn met hoe je te laat zult komen – en dan hebben pogingen tot mindful naar je werk fietsen weinig zin, hoe hard je het ook probeert.

Lees ook: Bijzondere én simpele meditatie-oefening: doe een chocolade-meditatie

Ja, we weten allemaal hoe moeilijk het is om op tijd te vertrekken, bijvoorbeeld als je bed te lekker ligt of je een bad hair day hebt. Maar je wekker 5 minuten eerder zetten kan al een heleboel schelen. Die paar minuten extra hadden je slaaptekort tóch niet goed kunnen maken.

Luister geen muziek

Mindfulness draait om in het moment leven. Muziek luisteren kan weliswaar heel rustgevend of juist opbeurend zijn, maar feit blijft dat je in je eigen wereldje bent. Dat is niet alleen gevaarlijk omdat je geen auto’s hoort toeteren (moedermodus uit), maar het helpt natuurlijk ook niet bij in het hier en nu zijn.

Dus laat die oortjes gewoon eens een keer thuis – of in ieder geval in je tas tot je op je werk bent.

Stop voor stoplichten

Verkeersregel nummer één lijkt voor zich te spreken, en aan automobilisten hoef je dit meestal ook niet uit te leggen (want: kans op boetes). Maar nergens is de Nederlander zo asociaal als op de fiets, schreven we al eerder. Ook ik, als inmiddels behoorlijk ingeburgerde Amsterdammer, let meer op of er mensen aankomen dan op de kleur van het stoplicht.

Rood mannetje bij een bijna lege straat? Gewoon oversteken. Toch helpt die constante alertheid (help, ik heb een regel overtreden, heeft iemand dat gezien? en is dit echt wel veilig?) niet bepaald bij een gevoel van mindfulness.

Ook interessant: De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)

Gebruik je zintuigen

Wat draagt er dan wél bij aan zo’n gevoel? Gewoon, zoveel mogelijk je aandacht bij het fietsen houden. Let op de kleine dingen: op de vogels die fluiten (cliché-alarm), op het gras dat net is gemaaid, zelfs op de file die naast je staat (maar waar jij lekker voorbij kunt fietsen). Oh, én natuurlijk op je eigen mooie fiets natuurlijk!

Het klinkt gemakkelijk om een hele fietsrit lang je aandacht bij het fietsen te houden, maar als je dat bewust probeert, merk je zelf wel hoe snel we eigenlijk afgeleid worden. En dat is nou juist niet de bedoeling.

Let op je ademhaling

Fietsen is en blijft natuurlijk een vorm van inspanning – maar dat hoeft niet te zeggen dat je het ook als inspanning moet ervaren. Let er bijvoorbeeld op dat je regelmatig ademhaalt, en adem door je neus in plaats van door je mond. Helpt ook weer bij een volledig bewustzijn! Tenzij je zo opgaat in je ademhaling dat je niet meer op de dingen om je heen let, natuurlijk.

Meer mindfulness

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️