Een goede nachtrust is goed voor je en zó bereik je die
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fadult-alluring-attractive-2788781.jpg)
Als je één kleine zoektocht op Google doet naar het effect van goede slaap, weet je al genoeg. Een goede nachtrust is van levensbelang. Niet alleen omdat het goed is voor je gezondheid, ook omdat de gemiddelde mens zo’n eenderde van het leven slapend doorbrengt. Om dat even tot de verbeelding te laten spreken: als jij 90 wordt, heb jij 32 jaar van je leven geslapen.
Neuropsycholoog Russell Foster is dan ook van mening dat we slaap meer moeten prioriteren. We zien het nog te vaak als bijzaak en staan er niet genoeg bij stil. Laten we daar even verandering in brengen.
Zo belangrijk is slapen
We schreven al eerder dat slaaptekort funest is voor je gezondheid. Zo zijn er onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat de negatieve effecten van slaaptekort zo groot zijn dat zelfs een dronken persoon beter presteert op werk dan iemand die te weinig heeft geslapen.
Gedurende de dag maken onze hersenen afvalstoffen aan bij elke neurale activiteit die we doen. Zodra we slapen, beginnen onze hersenen deze giftige stoffen weer af te breken.
Bij te weinig slaap blijven deze stoffen in onze hersenen en zorgen er zo voor dat we bijvoorbeeld minder gemakkelijk problemen op kunnen lossen, minder creatief zijn en minder snel informatie kunnen verwerken, to name a few.
Goed slapen doe je zo
Het moge duidelijk zijn: we mogen die nachtelijke uurtjes wel iets serieuzer nemen als we goed willen blijven functioneren en presteren.
Foster tipt: maak van je slaapkamer een ‘haven of sleep’. En daar helpen we je graag een handje bij.
1. Doe je schermen uit
We weten het allemaal, maar doen het stiekem allemaal niet: zet je telefoon, laptop en televisie twee uur voordat je gaat slapen uit.
Het blauwe licht van onze schermen maakt dat onze hersenen denken dat het dag is, waardoor je slaapritme en cyclus in de war raken. Het gevolg? Je valt moeilijker in slaap en slaapt slechter door.
Arts en psychiater Ellen Vora vertelde ons al eerder dat je telefoon niet in je slaapkamer leggen de beste oplossing voor een betere nachtrust. Maak van je slaapkamer een no phone zone.
2. Maak je kamer donker…
In een donkere, koele ruimte slaap je beter. Dat is een feit. Je lichaam maakt in het donker het slaapstofje melatonine aan.
Ga voor donkere gordijnen, jaloezieën of andere raamdecoratie die ervoor zorgt dat er ‘s avonds geen licht meer in jouw kamer komt. Dim daarnaast een half uur voordat je naar bed gaat alvast het licht.
Bonustip: Zorg voor gedimd licht in de badkamer. Vaak staan we 5 minuten voordat we gaan slapen nog onze tanden te poetsen in een fel verlichte ruimte. “It’s one of the worst things you can do,” aldus Russell.
3. … en koel!
De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 12 en 18 graden. Niet te koud en niet te warm. Zorg er daarnaast ook voor dat je je slaapkamer goed ventileert.
4. Kalmeer voordat je gaat slapen
Ontspan jezelf voordat je naar bed gaat. Of je dat nu doet met een rustige slaapmeditatie, een lekker bad of het lezen van een goed boek maakt allemaal niet uit, maar zorg ervoor dat je rustig je bed induikt.
Sleep tight!
Als je nu nog niet genoeg motivatie hebt om straks om 10 uur je bedje in te duiken en die derde aflevering van Oranje Is The New Black even te laten voor wat het is, moet je deze inspirerende TED Talk van Arianna Huffington over de kracht van slaap even kijken.
Tenzij het ondertussen 22 PM is. Dan adviseren we je als de wiedeweerga je scherm af te sluiten en de kracht van een goede nachtrust te ontdekken.