Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 1 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

De zin van kleuren (en download deze mindful Bedrock-kleurplaat)

Kleuren doen wat met een mens én dier. Denk maar aan kleurrijke bloemen waarover we ons verwonderen, maar ook wanneer we wel 5 verschillende kleuren zien op één veertje (dat heb ik dus echt een keer gezien), vrolijk-ogende zomerjurkjes of een pauw die zich met zijn imposante, kleurrijke veren uitslooft voor een vrouwtje.

Kleuren doen meer met ons dan alleen het oog strelen. Kleur heeft een psychologisch effect op ons brein en dat weten ze in de marketing maar al te goed.

De invloed van kleuren op ons brein

Het brein is erg goed in het leggen van linken. Precies de reden waarom veel bedrijven slim gebruik maken van bepaalde kleuren. Voorbeeld: aan welke foodketen denk jij bij de kleur rood? Precies: de Maccie.

Een kleur herinneren we ons namelijk beter dan vormgeving, nummers of woorden. Dat verschilt natuurlijk altijd van persoon tot persoon, maar interessant is het wél.

Het gebruik van kleurencombinaties is een nóg slimmere zet om iemand aan jouw merk of product te laten denken. Kleuren die in het kleurenspectrum recht tegenover elkaar staan (zoals groen en rood) zijn complementair en passen daarom goed bij elkaar, schrijft HappyIdiots.

De psychologische waarde van kleuren

Ook heeft elke kleur een bepaalde associatie met een emotie. Dat is best handig om te weten als je graag een bepaalde emotie wilt overbrengen bij iemand.

Dit zijn de psychologische waarde van kleuren:

  • Blauw straalt betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid en effectiviteit uit. Maar ook koelte. Een donkerdere kleur blauw zou helpen bij helder denken, terwijl lichtblauw het concentratievermogen stimuleert.
  • Rood staat voor urgentie en dringende zaken. Denk maar aan een stopbord of bloed. Het staat ook voor kracht, moed, energie, opwinding en warmte.
  • Geel associeren we met optimisme. Het straalt zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid uit. Een teveel aan geel wekt overigens eerder onrust en bezorgdheid op.
  • Groen staat voor balans, verfrissing en gezondheid en associeren we met natuur. Het zal je waarschijnlijk niets verbazen, maar we denken bij groen aan milieuvriendelijkheid, gerustheid en vrede. De kleur zit in het midden van het kleurenspectrum waardoor we de kleur makkelijker kunnen verwerken.
  • Oranje staat niet alleen voor het koningshuis en het Nederlands elftal – al is die associatie erg sterk – het staat ook voor warmte, veiligheid, passie, maar ook plezier. De kleur zou zorgen voor emotionele en fysieke reacties. Bij de kleur oranje denken we ook vaak aan ‘goedkoop’ waardoor deze kleur veel wordt gebruikt voor ‘koop dit nu’-knoppen.
  • Paars: het frustreert veel mensen maar het staat ook voor royalty.
  • Bruin is de kleur van de aarde en voelt als comfort en relaxed (zie je niet vaak terug in marketing!).
  • Goud staat voor elegantie en prestige.
  • Wit zorgt voor ruimte in ons hoofd. Het staat voor eenvoud en verfijning.
  • Grijs is de neutrale kleur, maar te veel grijs vinden onze hersenen juist weer deprimerend.
  • Zwart staat voor kracht, wijsheid en veiligheid.

Ook interessant: Waarom we gelukkig worden als we iets moois zien (volgens de wetenschap)

Nóg meer invloeden van kleur

Uit onderzoek blijkt dat mannen over het algemeen anders reageren op kleuren dan vrouwen. Mannen hebben meer feeling bij felle kleuren en vrouwen meer bij zachte kleuren.

Kleuren hebben dus wel degelijk invloed op onze emoties én (koop)gedrag. Maar de invloed van kleur gaat verder dan dat. De University of Rochester in New York stelde vast dat vrouwen op een foto met een rode achtergrond aantrekkelijker worden gevonden door mannen dan wanneer zij voor een witte achtergrond poseerden.

Cultuur

In de Indiase en Chinese geneeskunde worden al eeuwen kleuren toegepast om alle chakra’s (centra van energie in het lichaam) in balans te houden. Daarvoor bestaat inmiddels zelfs een kleurentherapie, dat lees je in dit artikel.

Lees ook: Dit is de betekenis en de werking van verschillende kleuren

Meditatie

Maar, kleuren werken ook meditatief, ontdekten we eerder. Kleurboeken zijn heus niet alleen voor kinderen, het zou namelijk een bepaalde vorm van mindfulness stimuleren. Je bent zo gefocust bezig met je taak, dat het je snel brengt naar het hier en nu. Prikkels van buitenaf maken minder kans om je aandacht te trekken.

Ontvang gratis de Bedrock-kleurplaat

Daarom ontwierpen we een speciale mindful Bedrock-kleurplaat! Wil jij heerlijk meditatief kleuren in mooie designs gebaseerd op onze thema’s mind, body & better world?

Download het bestand, print ‘m uit en kleuren maar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️