Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: ook India verbiedt straks wegwerpplastic

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de Indiase overheid verbiedt per 2022 het produceren én gebruiken van wegwerpplastic.

Als dat geen goed nieuws is!

Geen wegwerpplastic meer in India

India is één van de grootste landen ter wereld, en daarmee ook een land dat zorgt voor veel vervuiling. Helemaal als het gaat om plasticgebruik én het (niet) verwerken ervan. Het gaat steeds beter, maar er is nog veel werk aan de winkel, als we de cijfers moeten geloven.

Is de plastic-recycling industrie eigenlijk wel zo pluis als ‘ie lijkt?

India zou jaarlijks gemiddeld zo’n 9,46 miljoen ton (!) plastic produceren. Daarvan wordt een gigantisch deel, zo’n 40 procent, niet ingeleverd om te kunnen werken en recyclen.

De Indiase overheid heeft daarom besloten om het produceren van wegwerpplastic te verbieden, ook het gebruik van single use plastic is na volgend jaar (1 juli 2022 om precies te zijn) niet meer toegestaan. Het gaat om deze plastic voorwerpen:

  • plastic bordjes
  • plastic bekers
  • plastic rietjes
  • plastic schaaltjes

8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’, maakt India hiermee een geweldige eerste stap naar een flinke mindering in plasticverbruik. Er is immers al zoveel plastic op de wereld, dat zouden we beter op een efficiënte manier kunnen recyclen en hergebruiken, in plaats van nog meer blijven bijproduceren om het vervolgens na één keer gebruiken weer weg te gooien.

En wetende dat de helft (!) van het plastic dat in de oceanen rondzwerft wegwerpplastic is, zijn we blij met deze stap. Nederland, Bali en veel andere (ei)landen gingen India al voor. Dát zet pas zode aan de dijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️