Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 29 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: wegwerpplastic wordt straks ook op Caribisch Nederland verboden

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: wegwerpplastic wordt straks ook in Caribisch Nederland verboden!

Vanaf 2021 zijn plastic rietjes, bestek, tasjes en dekseltjes verboden in Caribisch Nederland. Yay! Wegwerpplastic zal dan dus niet meer verkocht worden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De 3 eilandbesturen tekenen een afspraak met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Koraalriffen vervuild met wergwerpplastic

Meer dan 70 procent van het afval in de zee is plastic. Met het verbod willen de eilanden dat de natuur op en rond de eilanden niet verder aangetast worden. Rond de eilanden zijn namelijk koraalriffen te vinden die nu vervuild raken.

“De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten”, zegt staatssecretaris Van Veldhoven. “Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee. En ook voor het klimaat is de stap die we nu zetten goed; plastic na één keer gebruiken weggooien en verbranden is simpelweg doodzonde”.

Lees ook: McDonald’s stopt met plastic verpakking van de McFlurry én salades

Saba is van plan het verbod zelfs al in 2020 door te voeren. “We leven van het ecotoerisme: mensen komen hier duiken, wandelen en van de natuur genieten”, zegt eilandsecretaris Tim Muller. “We willen zo min mogelijk plastic troep.”

Steun van het kabinet

Het kabinet helpt de eilanden een handje. Op Saba wordt bijvoorbeeld een waterbottelfabriek gebouwd, waar herbruikbare waterflessen geproduceerd gaan worden, lezen we op Trouw. Momenteel wordt op grote schaal plastic flesjes op het eiland geïmporteerd. In totaal maakt het minsterie van Infrastructuur ven Waterstaat €160.000 euro vrij om Caribisch Nederland te helpen plasticvrij te worden.

Eind vorig jaar besloot het Europees Parlement al dat het wegwerpplastic in de EU vanaf 2021 verboden is. Caribisch Nederland is geen onderdeel van de Europese Unie, maar toch is daar – gelukkig – nu ook besloten om wegwerpplastic in de ban te doen.

Naast het Europees Parlement besloten Canada en Bali al eerder wegwerpplastic in de ban te doen. Ook steeds meer bedrijven als Ben & Jerry’s, McDonald’s en CocaCola besluiten gedag te zeggen tegen plastic.

Goed nieuws dus!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good News Monday: wegwerpplastic wordt straks ook op Caribisch Nederland verboden
Sluiten