Rosa Bertram
Rosa Bertram News 28 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Ook Bali gaat wegwerpplastic verbannen!

In een wereld vol slecht nieuws, is er gelukkig ook genoeg góed nieuws. Onlangs schreven we al dat het Parlement en de EU-lidstaten de knoop doorhakten en wegwerpplastic vanaf 2021 in Europa verbannen. Deze week kondigde de gouverneur van Bali ook op het populaire eiland voor eens en altijd afscheid te nemen van wegwerpplastic.

Behalve het gebruik van wegwerpplastic in Europa drastisch terugdringen, was een belangrijk doel óók om andere landen te inspireren dit te doen. En dat lijkt gelukt.

De Balinese plastic soep

We kennen inmiddels de plastic soep. Hoewel je ‘m in Nederland amper ziet, weten we dat veel plastic jaarlijks in de zee belandt. Wereldwijd is dat zo’n 5 miljoen ton plastic per jaar, waarvan 50 procent wegwerpafval is. Op het geliefde Bali krijg je realiteit iets duidelijker voor je neus: tijdens het regenseizoen (van november tot april) spoelen dagelijks tienduizenden kilo’s afval de welbekende stranden op.

Het eiland heeft geen goed recyclesysteem: veel afval wordt verbrand of lukraak op de grond of in rivieren gedumpt en belandt zo uiteindelijk in zee. Door het hoge aantal toeristen wordt er extra veel wegwerpplastic gebruikt, denk aan: plastic tasjes en waterflesjes (je kan er niet uit de kraan drinken).

Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Volgend jaar 70 procent minder plastic in Bali

De plannen omtrent de nieuwe regelgeving van plasticgebruik lagen al even op tafel. Inmiddels zijn de plannen, doelen en maatregelen concreet. Het doel? Om volgend jaar tenminste 70 procent minder plastic te gebruiken. Het klinkt wellicht wat optimistisch voor iedereen die weleens op het eiland is geweest (op elke straathoek zie of ruik je bergen plastic verbrand worden), maar toch is er een hoop mogelijk. De plastic variant van deze producten worden straks níet meer gebruikt:

  • Rietjes
  • Piepschuim
  • Tasjes
  • Verpakkingen
  • Bekertjes

De producenten en verkopers van de producten hebben nu 6 maanden om met een alternatief te komen. Doen restaurants of winkels dat niet, dan lopen ze risico hun vergunning kwijt te raken of boetes te krijgen.

Nieuwe initiatieven

Producenten zullen dus op zoek moeten gaan naar alternatieven. Katoenen tasjes in plaats van plastic en kartonnen of papieren bekertjes en zo zijn er veel alternatieven te bedenken. En oplossingen lijken er genoeg te zijn. Op het eiland worden nu bijvoorbeeld veel plastic rietjes gebruikt; denk aan alle smoothiebowls en kokosnoten. Als deze straks vervangen kunnen worden door een duurzaam alternatief (ken je deze non-plastic rietjes al?), kunnen er grote stappen worden gemaakt. Door de maatregelen krijgen duurzame initiatieven een kans om op grote schaal een oplossing te bieden voor het grote plasticprobleem.

Bali gaat nu als eerste hun maatregelen aanpassen, maar er een grote kans dat andere Indonesische eilanden het voorbeeld volgen. Benieuwd naar een heldere uitleg van het plasticprobleem? De NOS legt het uit in deze video.

PLASTICSEIZOEN: Enkeldiep in het plastic op Bali

Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal! https://www.youtube.com/nos ————————————————————————————————————— De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Op YouTube.com/NOS vind je iedere dag het nieuws dat je niet mag hebben gemist. Ook kun je hier de mooiste reportages vinden van onze verslaggevers en correspondenten.

Zo bespaar jij plastic op reis

Gelukkig kan jij zélf ook een hoop onnodig wegwerpplastic voorkomen door plasticvrij op reis te gaan! Hoe? Neem mee:

  • Een eigen waterfles en een filter, zodat je gewoon uit de kraan kan drinken
  • Je eigen shampoofles of shampoobar
  • Een katoenen- of canvastasje.

> Lees meer tips om plasticvrij op reis te gaan.

Meer plasticfacts?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ook Bali gaat wegwerpplastic verbannen!
Sluiten