Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 2 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: dit Nederlandse jeansmerk is uitgeroepen tot duurzaamste ter wereld

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: het Nederlandse jeansmerk MUD Jeans is uitgeroepen tot de meest duurzame ter wereld.

Daar worden wij nu blij van én zijn we best een beetje trots op.

Duurzaamste jeans ter wereld

Het Nederlandse jeansmerk MUD Jeans is dit jaar uitgeroepen door B Corp (een particuliere certificering van sociale en milieuprestaties) tot Best of the world 2021. Klinkt geweldig! Maar wat houdt het precies in?

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dat komt ondermeer door de grote CO2-uitstoot, vervuiling van water, het grote gebruik van water, maar ook textielvernietiging en slechte werkomstandigheden van degenen die de kleding daadwerkelijk maken.

MUD Jeans / Impact Rapport
Bron: MUD Jeans / Impact Rapport

Naast die punten, werd er dit jaar ook gekeken naar de impact van duurzame merken op biodiversiteit. “Niet veel mensen weten dat mode kan leiden tot verlies van biodiversiteit,” aldus Laura Vicaria, CSR Manager bij MUD Jeans.

“Biodiversiteit gaat over de verscheidenheid aan leven op onze planeet en dat overproductie van natuurlijke hulpbronnen, het gebruik van grote hoeveelheden water en pesticiden bodemdegradatie veroorzaken en water vervuilen. We hebben een gezond ecosysteem nodig om zelf gezond te zijn.”

Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

MUD Jeans versus milieu

Het merk doet dan ook heel wat om het milieu te besparen: de spinnerij draait bijvoorbeeld volledig op hernieuwbare energie, de stoffenfabrikant heeft een schuimverftechniek ontwikkeld die 100 procent minder water, 89 procent minder chemicaliën en 65 procent minder energie verbruikt. De jeans fabriek recyclet 95 procent van het water dat bij de productie wordt verbruikt. De 5 procent die typisch verdampt, wordt hersteld met regenwater.

Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen

MUD Jeans is overigens ook het eerste jeansmerk ter wereld dat de milieu-impact van zijn volledige productportfolio laat berekenen door middel van een Life Cycle Assessment (LCA) uitgevoerd door Ecochain. De impact op biodiversiteit wordt berekend door de impact op bodemschade, zeewaterschade en zoetwaterschade.

Daarnaast kan je bij MUD Jeans ook een broek leasen in plaats van er één direct aan te kopen. Met deze uitreiking hoort het jeansmerk nu tot de 5 procent best scorende B Corps op het gebied van milieu-impact. Lekker bezig!

Op naar een duurzame modewereld.

Bron: MUD Jeans / Impact Rapport

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️