Redactie
Redactie Betere wereld 2 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Een beter milieu? Begin bij je garderode

Een beter milieu begint bij je garderobe. Je kunt namelijk met je kleding heel veel goede keuzes maken voor onze planeet, niet alleen wanneer je iets koopt, maar ook zodra je het in de kast hangt. Ga daarom niet alleen bewust om met de aanschaf van een kledingstuk, maar ook met het onderhoud. 

Dat de productie onze kleding het milieu schaadt en misbruikt maakt van de armste mensen ter wereld, weten we inmiddels. Waar we ons minder bewust van zijn, is dat de manier waarop we met onze kleding omgaan nadat we die hebben aangeschaft, ook heel schadelijk kan zijn.

Kopen 

Het begint natuurlijk bij de aanschaf van kledingstukken. Hier kunnen we kort over zijn: niets kopen is altijd beter. Dus ga eerst na of je iets echt nodig hebt. Haal bijvoorbeeld eerst eens alles uit je kledingkast – wedden dat je al meer hebt dan je draagt? Doe ook eens mee aan Slow Fashion Season, waarbij je 3 maanden geen nieuwe kleding probeert te kopen.

Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Ontbreekt er toch nog iets aan je garderobe, of heb je een speciale gelegenheid, kies dan bij voorkeur voor huren, ruilen, tweedehands of zelf maken. Als je per se iets nieuws wilt, ga dan voor duurzaam of gerecycled. Let op keurmerken als Fairtrade Textile Production Standard, Fair for Life en Europees Ecolabel en kies voor natuurlijk stoffen, zoals katoen, wol, hennep en viscose.

Wassen

We wassen veel te veel. Daardoor slijt kleding sneller, verspillen we water en komen er microplasticvezels in zee terecht. Gooi dus niet alles na één dag in de was, maar hang je kleding eens uit (wol en kasjmier zijn zelfreinigend en hoef je zelfs helemaal niet te wassen).

Verander de wereld, begin bij duurzame wol (dit is waarom dat nodig is)

Was op een lagere temperatuur, gebruik minder wasmiddel en doe je droger de deur uit. Skip de stomerij (sommige gebruiken giftige stoffen) en hang gekreukte kleding in de douche. Leuk weetje: spijkerbroekenliefhebbers wassen hun jeans bij voorkeur nooit.

Netjes houden

Vouw kleren van rekbare stof of van zware stoffen op, zodat ze niet gaan lubberen. Als je kleding voor langere tijd wilt opbergen, gebruik dan geen plastic tassen of dozen, maar katoenen zakken, zodat de kleding kan blijven ademen.

Voorkom motten: berg alleen schone kleren in je kast op, want motten zijn dol op mensengeur. Leg stukken handzeep en cederhout tussen je kleding of gebruik cederhouten kleerhangers.

Verwijder vlekken met ossengalzeep, poets je schoenen en tassen en vul ze met proppen papier of een oud T-shirt wanneer je ze niet gebruikt.

Repareren

Misschien wel het belangrijkste in het onderhouden van je garderobe: repareer je kleding. Als je dit niet doet, zul je die kleding ook niet dragen en dat zou een verspilling van grondstoffen betekenen. Vroeger was het doodgewoon om kleding te blijven repareren en, als het echt niet meer te dragen viel, er iets anders van te maken.

Niets werd zomaar weggegooid. In Het grote naaiboek kun je lezen hoe je op eenvoudige wijze kleding repareert, van een mottengaatje tot een scheur in je spijkerbroek tot een kapotte rits.

Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

Een nieuw leven voor je kleding

Tja, op een gegeven moment vind je iets écht niet meer leuk, past het niet meer of is je stijl veranderd. Dan gooi je dat kledingstuk natuurlijk niet in de vuilnisbak. Maar een klein deel van weggegooide kleding wordt gerecycled. Een kwart wordt verbrand, waarbij CO2 vrijkomt, en meer dan de helft eindigt op een vuilstort.

Wat kun je dan wel doen? Om te beginnen kun je van het ene kledingstuk een heel ander maken. Upcyclen heet dat: iets zo recyclen dat het nieuwe product nog waardevoller is dan het origineel. Van oude maillots kun je haarbandjes maken, van oude stropdassen scrunchies, van een trui een rok, van een blouse een jasje – de mogelijkheden zijn eindeloos. Pieke Stuvel, een van de schrijfsters van Het grote naaiboek, is de koningin van upcyclen, zoals je in deze video van Vogue Italia kunt zien.

Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?

Mocht je iets echt niet meer willen hebben, geef het dan aan vriendinnen (organiseer eens die kledingruil!), aan de kringloop of aan een goed doel. Bij sommige merken, zoals Patagonia of Mud Jeans, kun je kleding inleveren, zodat die kan worden gerecycled. Echt versleten kleding kan in de kledingbak, zodat die altijd nog gerecycled kan worden.

Soms kun je je wat machteloos voelen door alle berichten over de kledingindustrie, maar je moet maar zo denken: met elke keuze die jij maakt, geef je al een belangrijk signaal af!

Journalist Nienke van Leverink (1987) schreef samen met Pieke Stuvel (1947) Het grote naaiboek, om millennials weer kennis te laten maken met het ambacht van zelf kleding maken en repareren. Geschreven voor de absolute beginner staat het boek bomvol met handige tips en vrolijke illustraties. Op het Instagramaccount van Het grote naaiboek vind je leuke tutorials.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️