Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 2 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: kamperen op de kleinkunstcamping Common Grounds

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo vielen we in katzwijm voor camping Buitenland en genoten we van een wintervakantie in de havenhuisjes van Zwier. Dit keer tippen het kunstzinnige Camp Common Grounds.

Wie goed zoekt, kan pareltjes van campings, tiny-houses, mini-festivals en allerlei bijzondere plekjes vinden in Nederland. Zo ook Camp Common Grounds, een magische stadscamping in Amersfoort gericht op kunst en cultuur.

Camp Common Grounds

Verscholen onder het immer groene bladerdek van het Nimmerse bos, op steenworp afstand van het Henschotermeer, ligt een landgoed dat volgend jaar zal worden omgetoverd tot duurzame boswijk met 56 circulaire woningen. Maar voor het zover is (lees: voordat alle vergunningen rond zijn) kunnen we er deze zomer genieten (tot 6 september 2021) van de dromerige pop-up camping Common Grounds.

Op deze plek kunnen bezoekers zich van woensdag tot en met maandag onderdompelen in een magische wereld van workshops, theatershows, rituelen en verassings-acts. Het culturele programma is in handen van ervaren programmamakers Coen Aerts en Nadia Innocentia, die de afgelopen jaren op vele festivals en theatervloeren stonden.

CommonGrounds Camping
Bron: Janneke Nooij

Performances en workshops

Voor Camp Common Grounds creëerden ze een mystiek programma voor jong en oud, waarin verbeelding, gemeenschap en de magie van de oceaan en het universum centraal staan. Deze zomer lang delen zij – samen met een team van dansers, muzikanten, dj’s en andere artiesten – hun kennis en liefde voor de mooie dingen die je alleen ziet als je erin gelooft.

Bedrock ontdekt Nederland: kamperen bij de pop-up camping Røstig

En het fijne is, alle workshops en activiteiten zijn inbegrepen, dus je hoeft niet lang na te denken of je meedoet of niet. Heb je er zin in, dan je doe simpelweg gewoon mee! Voor het ultieme luxe- en vakantiegevoel boek je tevens het ontbijt-, lunch- en dinerbuffet erbij. Niet alleen om jouw kostbare vrije tijd te besparen, maar ook om het community-gevoel te versterken.

Harmonie, duurzaamheid en verbinding

Want daar draait het allemaal om bij Common Grounds: verbinding. Door samen te eten aan de lange tafels, ontmoet je nieuwe mensen, ontstaan er bijzondere gesprekken en kom je nader tot elkaar, terwijl je geniet van de smaakvolle gerechten. En dit thema sluit ook – niet geheel toevallig – volledig aan bij het bijzondere woonproject dat eind 2022 op het Common Grounds terrein zal verrijzen.

Kamperen en werken tegelijkertijd? Dat doe je bij deze toffe campings

Common Woods, zoals als wijk zal gaan heten, wordt voor én door de bewoners zelf vormgegeven, en stelt harmonie, duurzaamheid en verbinding centraal. Met een breed spectrum aan circulaire oplossingen en innovaties en zelfs een ‘local currency app’, waarmee de bewoners straks kunnen betalen, belooft de wijk de meest duurzame van Europa te worden.

CommonGrounds Camping
Bron Janneke Nooij

Voormalig manegeterrein

In afwachting van de bouw heeft oprichter Maurits van Hoogevest een pop-up ervaring gecreëerd, die de waarden van Common Woods op kleine schaal in praktijk brengt. Overigens is Camp Common Grounds dus geen winstgevende organisatie, maar een initiatief waarin community building en het leven in overeenstemming met de natuur worden verwezenlijkt.

Wat tot 10 jaar geleden een manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor was, is in korte tijd getransformeerd tot een unieke kampeerervaring, waarbij de oude binnenbak van de manege dient als gigantische overdekte zandbak voor kinderen en de voormalige paardenstallen zijn verbouwd tot luxe douches en toiletten, met heerlijke badproducten van Marie-Stella-Maris.

Genoeg te doen

Heb je zin om jezelf eens helemaal te verwennen? Check dan het wellness gedeelte met de houtgestookte hottub of duik lekker in de sauna. Verder zijn er maar liefst 3 vuurpitten op het terrein, waar je samen de dag kunt afsluiten. Eventueel onder het genot van een biologisch biertje van de (Gulpner) tap of een heerlijk natuurwijntje uit de wijnbar van Troppo Giovane uit Amsterdam.

Dit zijn de 6 leukste duurzame campings in Nederland

Kom je met kinderen? Geen zorgen, ze zullen zich eindeloos vermaken op de trampoline, bij het Pauwen Paleis of met een van de vele workshops. Denk aan: collectief schilderen op een megadoek, een boswandeling met roodkapje en de wolf, acro-familie-yoga en de ‘Dansmaarraar’ ochtendbeweging.

De omgeving

Ook in de omgeving Common Grounds valt er van alles te ontdekken. Het naastgelegen natuurgebied Den Treek wordt met haar meren en uitgestrekte zandverstuiving beschouwd als een van de mooiste plekken van Nederland. Fiets over de lavendelkleurige heide, strijk neer op de witte stranden van het Henschotermeer of maak een wandeling over de prachtige zandvlaktes.

Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap

Eén van de letterlijke hoogtepunten is de Pyramide van Austerlitz, een 17 meter hoog piramidevormig bouwwerk uit 1804 – op slechts 6 kilometer afstand van de camping. De piramide is gelegen op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, waardoor je kunt uitkijken over het waanzinnige natuurgebied. Zeer de moeite waard!

Once in a lifetime experience

Ben je al enthousiast geworden? Boek dan gauw een van de traditionele ronde yurts (met 6 slaapplekken), sfeervolle bell-tenten (met 2 of 4 slaapplekken) of camper-/kampeerplekken, want de pop-up camping zal slechts één zomer haar magische tentdeuren openen. Dat maakt van Camp Common Grounds een once in a lifetime experience.

P.S. Mocht je nog op zoek zijn naar een unieke eventlocatie, dan kun je ná 6 september deze unieke camping in zijn geheel boeken, inclusiefs yurts en bell-tenten. Perfect voor een wedding, personeelsuitje of om af te huren met een grote vriendengroep. Just saying.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️