Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Spiritualiteit 1 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

In dit deel van je brein bevindt spiritualiteit zich

Voor veel mensen is spiritualiteit iets wat moeilijk te bevatten is. Het lijkt weinig tastbaar en om eerlijk te zijn: ook wij vinden het soms moeilijk om de vinger te leggen op wat het precies is. Des te interessanter is het om je af te vragen of spiritualiteit te herleiden is naar bepaalde delen van onze hersenen.

Want als dat zo blijkt te zijn, is spiritualiteit mogelijk toch iets minder abstract dan we over het algemeen aannemen.

Zo pas je spiritualiteit toe op je dagelijkse leven (zelfs tijdens je werk)

Spiritualiteit in een notendop

Even terug naar het begin. Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en heeft verschillende betekenissen. In een strikte betekenis wordt er vaak een bewustzijn bedoeld dat in relatie staat tot een hogere werkelijkheid.

Interview met medium Saskia Nefkens: “Spiritualiteit wordt steeds toegankelijker”

Dit bewustwordingsproces is eigenlijk ook een diep-religieuze ontwikkelingsweg. Benieuwd hoe dat zit? Eerder schreven we  wat spiritualiteit nou eigenlijk echt is.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt trouwens dat maar liefst 80 procent (!) van de wereldbevolking zichzelf identificeert als spiritueel. Dat vinden we al best interessant, maar de vraag blijft natuurlijk of spiritualiteit iets is dat gelinkt is aan een specifiek hersendeel.

Spiritualiteit in het brein

Om tot dat antwoord te komen onderzocht een team van neurowetenschappers de hersenen van 88 hersenpatiënten. Wat bleek? Spiritualiteit valt wel degelijk te herleiden naar een specifiek hersendeel.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/

Concreet bevindt spiritualiteit zich in een hersendeel dat het periaqueductale grijs heet. Dat is een hersengebied in de hersenstam dat onder meer verantwoordelijk is voor pijn, angst en seksualiteit. Interessant genoeg kan daar dus ook spiritualiteit aan toegevoegd worden. Ook religie – een term die sowieso nauw verwant is aan spiritualiteit – blijkt gesitueerd te zijn in dit hersendeel.

In toekomstige onderzoeken willen de wetenschappers deze bevinding verder exploreren. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat spiritualiteit ingezet kan worden als methode voor pijnbestrijding en heling. Wij volgen dit soort onderzoeken in ieder geval graag!

Mindful en miljonair: “Spiritualiteit heeft me een succesvollere ondernemer gemaakt”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️