Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 1 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Met deze nieuwe vorm van yoga wordt je energiesysteem opgeschoond

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten yoga, dat het soms moeilijk is om te kiezen welke nou bij jou of bij je mood past. Ga je voor een meer actieve vorm zoals Hatha, Ashtanga of Vinyasa, of heb je meer behoefte aan een relaxte Restorative of Yoga Nidra les? Om de keuze nog een beetje lastiger te maken, is er onlangs weer een nieuwe vorm van yoga bij gekomen. Eentje die Yin yoga en healing met elkaar combineert: Atmata Yoga.

Deze speciale vorm van yoga is bedoeld om energieblokkades te verlichten en te helen, zodat je meer één kan zijn met jezelf.

Energie vrij laten stromen

Veel mensen zijn al bekend met Yin yoga. In deze rustige en langzame vorm van yoga worden de houdingen zo’n 3 tot 5 minuten vastgehouden, waardoor de dieperliggende delen van het lichaam, zoals het bindweefsel en de meridianen, worden gestimuleerd. Daarnaast heeft Yin yoga een meditatief effect en werkt het kalmerend op ons zenuwstelsel.

Volgens de Chinese geneeskunde bestaat alles uit energie en als deze niet goed kan stromen, kunnen klachten en zelfs ziektes ontstaan. Door druk uit te oefenen op je energiebanen (lees: door Yin yoga te doen), kunnen blokkades worden opgeheven en kan energie weer vrij gaan stromen. Hierdoor kunnen bepaalde klachten afnemen, zelfs verdwijnen en kun je je fitter en meer in balans voelen.

Persoonlijke healing

Atmata yoga gaat nog een stapje verder en combineert Yin yoga met healing. Er zijn bij Atmata dan ook twee docenten: één is de Yin yoga docent en de ander is de zogenaamde energiewerker, die als aanvulling op de yogales energiewerk bij de studenten verricht. Tijdens de gehele les loopt deze docent door de zaal, om iedereen van een persoonlijke healing te voorzien.

Surfen het nieuwe yoga? Waarom de sport goed is voor je lichaam en geest

Atamata betekent in het Sanskriet letterlijk ‘één zijn met je ware zelf’ en dat is dan ook het doel van deze vorm van yoga. Je wilt dichter bij jezelf komen en meer contact maken met diepliggende gevoelens. Los van alles filters, sociale conditioneringen, overtuigingen en trauma’s, die je mogelijk in je leven hebt ervaren, waardoor je bepaalde blokkades hebt opgebouwd.

Hoe gaat dat in zijn werk?

We hebben buiten ons fysieke lichaam allemaal een energiesysteem dat de meeste mensen niet met het blote oog kunnen zien. Dit energiesysteem is een opslagplaats voor onder andere niet geuite emoties. Om lekker in je vel te zitten is het raadzaam je energiesysteem af en toe te reinigen. Dit is wat de energiewerker doet tijdens Atmata yoga.

De energiewerker loopt continue rond en zal bij iedereen individueel de auralagen schoonmaken, de chakra’s in balans brengen en de meridianen schoonspoelen. Alle energie die ‘loskomt’ wordt meegenomen, want ze maakt constant de ruimte schoon en voorziet deze van verse energie. Daarnaast wordt er een groeps-healing gegeven om de collectieve energiesystemen meer in balans te brengen.

Leren loslaten

Omdat je tijdens Yin yoga eigenlijk al bezig bent met het vrij maken van je energiebanen, sluit het perfect aan bij energiewerk. “Met Yin yoga kun je leren om energie te voelen,” vertelt Henny Abdel Malek-Verboom, yoga- en meditatiedocente en één van de oprichters van Atmata.

Deze Japanse vorm van yoga wakkert je meridianen aan

“Dit kun je doen als je uit een houding komt, maar ook tijdens een houding. Zo kun je bijvoorbeeld tintelingen, kriebels of warmte ervaren. Dit is een teken dat de energie begint te stromen.”

Ook kunnen er vastgezette emoties loskomen. De meridianen zijn namelijk altijd gekoppeld aan organen en deze bevatten emoties. “Als er bijvoorbeeld een blokkade is in je lever-meridiaan, dan kun je snel geïrriteerd raken en wil je veel controle houden. Terwijl als deze goed doorstroomt, kun je dingen goed loslaten en durf je je mee te laten stromen met de flow van het leven,” aldus Henny.

De grote schoonmaak

De andere oprichtster van Atmata is Aaike Cools. Zij is energiewerker en helpt studenten tijdens de yogales met het loslaten van de dingen die ze niet meer nodig hebben. “Vooral in de aura-lagen en chakra’s worden herinneringen opgeslagen van wat je meemaakt,” vertelt Aaike. “Dat zijn leuke en minder leuke dingen. Het stapelt zich allemaal op en als je dat niet af en toe schoonmaakt of laat schoonmaken, dan kan het van invloed zijn op je dagelijkse leven.”

7 yogaposes om je balans en stabiliteit te oefenen

Zodoende kan je een kort lontje hebben of snel geïrriteerd raken. Door het op te ruimen kom je weer een stukje dichter bij jezelf, zonder deze onderbewuste bagage.

Aaike: “Ik adviseer mensen om tijdens de les vooral alles er te laten zijn. Er kunnen veel emoties loskomen en misschien komen er wel oude stukken naar boven. Laat ze voorbij komen om ze vervolgens helemaal los te kunnen laten.”

Ultieme me-time

Overigens wordt er – gezien de huidige corona situatie – geen direct contact gemaakt en gebeurt al het energiewerk met gepaste afstand. Maar qua impact en resultaat van de healing maakt dat niet uit, gezien energie tijd, ruimte en materie overstijgt.

Henny: “Deze combinatie van yoga en energiewerk is een geheel nieuw concept, waarvan wij hopen dat het breder wordt uitgerold op deze wereld. Niet alleen door mij en Aaike, maar door velen met ons.”

De kracht van sound healing: hoe trillingen je fysiek en mentaal kunnen helen

Als je enigszins gelooft (of wilt geloven) in energiewerk, dan is de kans groot dat je na Atmata weer wat lekkerder in je vel zit en een stukje lichter de zaal verlaat. Eigenlijk is het de ultieme me-time en laten we eerlijk zijn, dat willen we toch allemaal?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️