Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 31 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat wil je volgens de Indiase leefwijze Ayurveda eten in de zomer?

De temperaturen gaan omhoog, de zon schijnt wat langer en velen van ons hebben de zomer in hun bol. In de Ayurveda betekent dat dat het Pitta-seizoen is aangebroken! Het lichaam reageert hierop met een laag spijsverteringsvuur. Daarom moeten we onszelf koel houden en matig zijn met voeding, zeker als je zelf een Pitta bent. Maar wat moet je dan precies eten? En wat vooral niet?

Om de zomer zo goed mogelijk door te komen, is het belangrijk dat je de Pitta-kwaliteiten niet versterkt en de balans opzoekt in je voeding en leefstijl. Met deze tips houd je je hoofd koel.

Te veel hitte veroorzaakt disbalans

Mocht je nog niet helemaal thuis zijn in de leer van Ayurveda, lees dan vooral even dit artikel over het ontstaan van deze ‘Wetenschap van het leven’ en de 3 constituties (dosha’s) waarop de Ayurveda is gebaseerd. Pitta is één van de drie dosha’s en is het element dat de stofwisseling en veranderingen in het lichaam regelt, inclusief de spijsvertering.

Met het rijzen van het water en vuur element in de wereld om ons heen, veranderen onze innerlijke behoeften ook. Want te veel hitte kan disbalans veroorzaken zoals hoofdpijn, irritatie, uitslag, ontstekingen, maagzuur of zelfs een zwaardere menstruatie. Je kunt prikkelbaar zijn, sneller geïrriteerd, een kort lontje hebben of sneller jaloezie ervaren.

Verkoelend eten en drinken

Hydrateer daarom jezelf met verkoelende dranken zoals aloe vera (puur en ongezoet), kokoswater, komkommerwater, verse granaatappelpittensap, limoen in je water, vers gemaakte en afgekoelde hibiscus thee met een beetje jaggery (oerzoet), kamille thee of rozenthee. Let op: drink de dranken op kamertemperatuur of warmer maar niet koud!

Verkoelende voedingsmiddelen zijn:

  • donkergroene bladgroenten en bittere groenten
  • zoete groenten, zoals zoete aardappel, pastinaak en aardpeer
  • volkoren (pseudo) granen
  • zoete seizoensvruchten, zoals aardbeien, bessen, meloen, abrikozen, perzik, banaan en mango
  • peulen, zoals mungbonen, kikkererwten en tofu

Vegetariërs opgelet: zo maak je tofu nou écht lekker

Take a chill pill

Kies verkoelende activiteiten zoals een wandeling of een fietstocht in het bos en het liefst langs het water. Als je gaat sporten of hardlopen, doe dat dan vroeg in de ochtend wanneer het nog koel is en kies voor een work-out die niet té verwarmend is. Neem een frisse duik, ga suppen, kano varen of beoefen een rustige yoga practice.

Pittige rituelen voor een beter seksleven (haal die specerijen maar uit de keuken)

Ga vooral geen Bikram yoga en andere verhittende oefeningen doen op warme zomerse dagen. Ook geen seks, want dit werkt net zo verwarmend en creëert dus Pitta in je lichaam. Daarom is het (helaas!) beter om seks in de zomer te beperken tot een minimum. Als je seks hebt, doe dit dan tussen 21.00u en 22.00u, daarna begint namelijk de Pitta-tijd in de dagcyclus.

Dit wil je vermijden

Pittige, scherpe, zurige en zoute etenswaren, zoals knoflook, ui, tomaat, chili, zure room en gezouten kaas kun je dit seizoen beter met mate eten. Ook donkere vleessoorten zijn verwarmend, dus mocht je behoefte hebben aan vlees, kies dan in de zomer voor licht verteerbare dierlijke variant zoals kip of kalkoen.

Consumptie-ijs en ijskoude dranken leggen een rem op de spijsvertering dus die kun je beter niet gebruiken. Vooral niet na een maaltijd.

De Ayurveda eetregels: zo zorg je voor een perfecte stofwisseling

Beperk de inname van alcohol, tabak en koffie. Deze zijn namelijk verzurend en verwarmend en verergeren de Pitta dosha. Tevens is het zinvol om grote temperatuurwisselingen te vermijden, zoals van een koude ruimte met airconditioning plotseling naar buiten gaan waar het heel warm is.

En, niet onbelangrijk, probeer conflicten en verhitte discussie uit de weg te gaan. Dit kan jouw innerlijke vuur ook aanwakkeren.

Resumé

Samengevat veroorzaakt de zon in de zomer warme, droge en scherpe eigenschappen in de atmosfeer, waardoor Pitta toeneemt. Daarom zijn in de zomer zoet, koud en een beetje vet in het eten, samen met veel drinken, de beste remedie om in balans te blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️