Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Japanse vorm van yoga wakkert je meridianen aan

Je kunt niet meer om yoga heen. Heel gek is dat niet, yoga is immers een baken van rust en ontspanning in onze drukke levens. Daarnaast is yoga zelfs bewezen goed voor je immuunsysteem. Yogalessen zijn er dan ook in vele soorten en maten. Zo heb je Yin yoga om je spieren een goede diepe stretch te geven en is er poweryoga waarmee je aan je conditie werkt. Maar heb je ook weleens van Do-in yoga gehoord?

Do-in yoga is een Japanse yogasoort en gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde.

Meridianen

Bij Do-in yoga werk je vanuit je meridianen. Dit is een concept uit de traditionele Chinese geneeskunde, waar acupunctuur bijvoorbeeld ook een onderdeel van is. Meridianen zijn energiebanen die door je lichaam lopen. Je hebt er 12 van en elke meridiaan beïnvloedt een ander lichaamsorgaan. Zo heb je bijvoorbeeld een niermeridiaan en een hartmeridiaan.

https://www.bedrock.nl/hatha-yoga/

De traditionele Chinese geneeskunde is een holistische geneeswijze waarbij het lichaam en de geest als één geheel worden gezien. Wanneer de meridianen verstoord zijn, kan je dan ook zowel psychische als mentale klachten ervaren. Zo kan een verstoorde miltmeridiaan voor spijsverteringsklachten zorgen, maar ook voor overmatig piekeren.

De meridianen kunnen dus een grote invloed hebben op hoe je je fysiek en mentaal voelt. Daarom wordt er bij Do-in yoga specifiek gekeken naar wat je op dat moment nodig hebt. Heeft je lichaam een detox nodig, dan kun je met een leverstrekking het ontgiftingsproces starten. Merk je dat je de laatste tijd veel woede met je meedraagt, dan kun je yogaoefeningen gebruiken om de leverenergie beter te laten stromen.

De weg naar binnen

Do-in yoga is dus meer dan alleen de bewegingen die je maakt. Do-in ondersteunt het zelfhelend vermogen in jezelf. In elke houding blijf je een paar ademhalingen, zodat je kan onderzoeken wat er op dat moment in je lichaam gebeurt. Door naar binnen te keren, te voelen en te reflecteren, kom je opnieuw in contact met je lichaam en geest. Vandaar dat Do-in dan ook ‘de weg naar binnen’ betekent.

In plaats van je lichaam blindelings te vertellen wat het moet doen, sta je bij Do-in yoga stil bij elke houding. Je leert te voelen in welke meridianen de energie geblokkeerd is en hierbij een vertaalslag te maken naar je leven. Voel je bijvoorbeeld in een Do-in les dat het niet helemaal lekker gaat met je longmeridiaan? Dan kan dit duiden op verdriet dat je vasthoudt, waarvan het tijd wordt om het los te laten.

https://www.bedrock.nl/yoga-leven-beteren/

Do-in yoga wordt niet gezien als een hele intensieve yogasoort en is daarom geschikt voor alle leeftijden en yoganiveaus. Heb je behoefte aan een intensere yogasessie waarbij je ook nog wat kunt zweten? Probeer dan eens deze yoga-workouts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️