Wat we kunnen leren van traditionele Chinese geneeskunde
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fchinese-geneeskunde.png)
Acupunctuur, kruidenmengsels, tuina-massages⊠In het Westen staan veel traditionele Chinese behandelmethoden op de lijst âalternatieve geneeswijzenâ. Voor wie graag alles wetenschappelijk bewezen wil zien, klinkt het misschien ook als een vage boel. Toch hebben mensen soms allerlei chemische medicatie geprobeerd, maar genezen ze dankzij een Oosterse techniek opeens wel. We vroegen Dr. W. Wang, dekaan van het Shenzhou Open University of TCM in Amsterdam, wat we kunnen leren van TCG.
Naar eigen zeggen is Dr. Wang the right person in Nederland om onze vragen te beantwoorden. âYou cannot be more right in the Netherlands, I am sorry for this arrogance,â mailt hij. Mooi. Na het zien van dit filmpje, waarin Dr. Steven Novella van Yale University de werking van acupunctuur finaal onderuit haalt, waren we toch wel even benieuwd naar de visie van een Chinese dokter op de geloofwaardigheid en populariteit van alternatieve geneeswijzen.
Oosterse vs. Westerse geneeskunde
âAlternatief betekent âkeuzeâ,â zegt Dr. Wang. âElk geneesmiddel zou een alternatief moeten zijn voor een patiĂ«nt. Het doet me goed te zien dat er steeds meer keuze beschikbaar en geaccepteerd is voor patiĂ«nten in Westerse landen.â Het verschil in Westerse en Oosterse geneeskunde zit âm in de focus, legt Dr. Wang ons uit. Eigenlijk een compleet andere zienswijze.
Lees ook:Â Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen
âWesterse geneeskunde focust zich op de ziekte, terwijl Oosterse geneeskunde zich richt op de patiĂ«nt. De artseneed van Hippocrates, die doktoren hier moeten afleggen, zou ik wel eens willen herzien. Geneeskunde gaat mijns inziens zowel om de kunst, als om de wetenschap. Maar warmte, sympathie en inzicht wegen daarin zwaarder dan een chirurgisch mes of een scheikundig medicijn. Ook schaam ik me niet als ik iets niet weet en ik faal ook niet als ik collegaâs in moet schakelen, als hun skills nodig zijn voor het herstel van een patiĂ«nt.â
Is de Westerse geneeskunde dan minder goed?
Negatief over Westerse geneeskunde is hij overigens helemaal niet: âIn de afgelopen eeuw heeft Westerse geneeskunde zeer geavanceerde technologie ontwikkeld die een geweldige bijdrage levert aan de gezondheid en levensduur van de mens.â De Traditionele Chinese Geneeskunde leert ook van de ontwikkelingen in het Westen, zegt Wang:
âOntwikkelingen in Westerse wetenschap en -technologie hebben de visie van beoefenaars van Oosterse geneeskunde verbreed, wat het voor patiĂ«nten mogelijk maakt het uiterste uit beide werelden te halen. Traditionele Chinese Geneeskunde blijft zich ontwikkelen met behulp van de moderne medische wetenschap en meer kennis helpt in de klinische toepassing ervan.â
Alternatieve geneeskunde: terechte kritiek?
Het commentaar op de âalternatieve geneeswijzenâ van bijvoorbeeld Dr. Novella neemt Dr. Wang niet zo serieus: âJe kunt ook gemakkelijk videoâs vinden die het standpunt âacupunctuur werkt welâ verdedigen. Bovendien heeft de World Health Organization acupunctuur erkend als officiĂ«le geneeswijze en zelfs een lijst samengesteld van aandoeningen waarvoor acupunctuur werkt.
Must read:Â Een inleiding in de mesologie (een combi van westerse, Chinese en Indiase geneeskunde)
Wat mij betreft niet heel moeilijk te bepalen wat overtuigender of meer geloofwaardig is. Persoonlijk begrijp ik wel dat hij als neuroloog zijn vak verdedigt, al doet hij dat wel op een extreme manier. Ik ken de cijfers wereldwijd niet precies, maar er zijn veel conventionele artsen in Nederland die acupunctuur voorschrijven of toepassen.â
Oosterse geneeskunde in de lift
Oosterse geneeskunde is upcoming in het Westen. âIk zou die neuroloog wel eens willen vragen hoe hij dat dan verklaart. Acupunctuur en andere Oosterse geneeswijzen zijn steeds meer welkom, het is duidelijk dat onze technieken niet ânet zo effectief als tandenstokersâ zijn, zoals die dokter beweert.
PatiĂ«nten vinden hulp of behandeling die ze nog misten in het Westen. Simpel. En daarom zijn de behandelmethoden een belangrijke toevoeging denk ik. Oosterse geneeskunde ziet een patiĂ«nt als holistisch geheel, wiens gezondheid – naast lichamelijke kwesties – beĂŻnvloed wordt door familie en sociale omgeving, werkdruk, het weer en levensstijl.â
Dr. Wang is verbonden aan het Shenzhou Chinese Medical Center in Amsterdam. Al 28 jaar het grootste medisch centrum voor traditionele Oosterse geneeskunde in Europa; in behandeling, opleiding én verkoop van Chinese geneesmiddelen.
Meer over alternatieve geneeskunde?
- Niet lekker in je vel? Dit is wat bloesemtherapie kan doen
- The goop lab op Netflix: over de ins en outs van alternatieve geneeskunde
- Een uitleg van de bewegingsleer Qigong en hoe het je weer in balans kan brengen