Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 20 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat we kunnen leren van traditionele Chinese geneeskunde

Acupunctuur, kruidenmengsels, tuina-massages… In het Westen staan veel traditionele Chinese behandelmethoden op de lijst ‘alternatieve geneeswijzen’. Voor wie graag alles wetenschappelijk bewezen wil zien, klinkt het misschien ook als een vage boel. Toch hebben mensen soms allerlei chemische medicatie geprobeerd, maar genezen ze dankzij een Oosterse techniek opeens wel. We vroegen Dr. W. Wang, dekaan van het Shenzhou Open University of TCM in Amsterdam, wat we kunnen leren van TCG.

Naar eigen zeggen is Dr. Wang the right person in Nederland om onze vragen te beantwoorden. “You cannot be more right in the Netherlands, I am sorry for this arrogance,” mailt hij. Mooi. Na het zien van dit filmpje, waarin Dr. Steven Novella van Yale University de werking van acupunctuur finaal onderuit haalt, waren we toch wel even benieuwd naar de visie van een Chinese dokter op de geloofwaardigheid en populariteit van alternatieve geneeswijzen.

Oosterse vs. Westerse geneeskunde

“Alternatief betekent ‘keuze’,” zegt Dr. Wang. “Elk geneesmiddel zou een alternatief moeten zijn voor een patiënt. Het doet me goed te zien dat er steeds meer keuze beschikbaar en geaccepteerd is voor patiënten in Westerse landen.” Het verschil in Westerse en Oosterse geneeskunde zit ‘m in de focus, legt Dr. Wang ons uit. Eigenlijk een compleet andere zienswijze.

Lees ook: Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen

“Westerse geneeskunde focust zich op de ziekte, terwijl Oosterse geneeskunde zich richt op de patiënt. De artseneed van Hippocrates, die doktoren hier moeten afleggen, zou ik wel eens willen herzien. Geneeskunde gaat mijns inziens zowel om de kunst, als om de wetenschap. Maar warmte, sympathie en inzicht wegen daarin zwaarder dan een chirurgisch mes of een scheikundig medicijn. Ook schaam ik me niet als ik iets niet weet en ik faal ook niet als ik collega’s in moet schakelen, als hun skills nodig zijn voor het herstel van een patiënt.”

Is de Westerse geneeskunde dan minder goed?

Negatief over Westerse geneeskunde is hij overigens helemaal niet: “In de afgelopen eeuw heeft Westerse geneeskunde zeer geavanceerde technologie ontwikkeld die een geweldige bijdrage levert aan de gezondheid en levensduur van de mens.” De Traditionele Chinese Geneeskunde leert ook van de ontwikkelingen in het Westen, zegt Wang:

“Ontwikkelingen in Westerse wetenschap en -technologie hebben de visie van beoefenaars van Oosterse geneeskunde verbreed, wat het voor patiënten mogelijk maakt het uiterste uit beide werelden te halen. Traditionele Chinese Geneeskunde blijft zich ontwikkelen met behulp van de moderne medische wetenschap en meer kennis helpt in de klinische toepassing ervan.”

Alternatieve geneeskunde: terechte kritiek?

Het commentaar op de ‘alternatieve geneeswijzen’ van bijvoorbeeld Dr. Novella neemt Dr. Wang niet zo serieus: “Je kunt ook gemakkelijk video’s vinden die het standpunt ‘acupunctuur werkt wel’ verdedigen. Bovendien heeft de World Health Organization acupunctuur erkend als officiële geneeswijze en zelfs een lijst samengesteld van aandoeningen waarvoor acupunctuur werkt.

Must read: Een inleiding in de mesologie (een combi van westerse, Chinese en Indiase geneeskunde)

Wat mij betreft niet heel moeilijk te bepalen wat overtuigender of meer geloofwaardig is. Persoonlijk begrijp ik wel dat hij als neuroloog zijn vak verdedigt, al doet hij dat wel op een extreme manier. Ik ken de cijfers wereldwijd niet precies, maar er zijn veel conventionele artsen in Nederland die acupunctuur voorschrijven of toepassen.”

Oosterse geneeskunde in de lift

Oosterse geneeskunde is upcoming in het Westen. “Ik zou die neuroloog wel eens willen vragen hoe hij dat dan verklaart. Acupunctuur en andere Oosterse geneeswijzen zijn steeds meer welkom, het is duidelijk dat onze technieken niet ‘net zo effectief als tandenstokers’ zijn, zoals die dokter beweert.

Patiënten vinden hulp of behandeling die ze nog misten in het Westen. Simpel. En daarom zijn de behandelmethoden een belangrijke toevoeging denk ik. Oosterse geneeskunde ziet een patiënt als holistisch geheel, wiens gezondheid – naast lichamelijke kwesties – beïnvloed wordt door familie en sociale omgeving, werkdruk, het weer en levensstijl.”

Dr. Wang is verbonden aan het Shenzhou Chinese Medical Center in Amsterdam. Al 28 jaar het grootste medisch centrum voor traditionele Oosterse geneeskunde in Europa; in behandeling, opleiding én verkoop van Chinese geneesmiddelen.

Meer over alternatieve geneeskunde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️