Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 1 feb 2020

The goop lab op Netflix: over de ins en outs van alternatieve geneeskunde

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The goop lab, over de ins & outs van alternatieve geneeskunde.

Hoe kan je het meeste uit je leven halen? En wat zijn de alternatieven voor de gangbare Westerse geneeskunde die de meeste mensen als norm beschouwen?

Het zijn dit soort vragen die Gwyneth Paltrow probeert te beantwoorden in de 6-delige docu-serie The goop lab.

Gwyneth Paltrows Goop

Dat het Gwyneth Paltrow is die het gezicht is van deze serie, komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Paltrow staat namelijk aan het hoofd van het moderne lifestylemerk Goop. Goop verkoopt onder meer beauty-, wellness- en voedingsproducten die bedoeld zijn om ‘de beste versie uit je leven te halen’.

Die missie trekt Paltrow verder door in de Netflixserie. Daarin gaat ze met een team van ‘goopers’ op zoek naar alternatieve therapieën om je levenskwaliteit te maximaliseren.

Lees ook: Therapie met Virtual Reality, werkt dat?

Aflevering 1 gaat bijvoorbeeld dieper in op de effecten van psychedelische psychotherapie (aan de hand van paddo’s) en later komen ook onderwerpen als shocktherapie, sekstherapie voor vrouwen en paranormale communicatie aan bod.

In de trailer zie je hoe deelnemers hun emoties de vrije loop laten en hoe de algemene reactie op de therapievormen bijna utopisch positief is.

Kritiek op de The good lab

Hoewel The good lab nog maar een week op Netflix staat, krijgt de serie hier en daar toch al belangrijke kritieken. Ten eerste wordt de business achter Goop ernstig in twijfel getrokken. Veel van de lifestyle-producten zijn immers flink geprijsd, zonder dat de werking ervan ook maar enig wetenschappelijk bewijs heeft.

Het beste voorbeeld daarvan is de zogenaamde ‘Jade Egg‘, een edelsteen die de vaginale hormoonhuishouding in balans zou brengen. Dat het wetenschappelijk bewijs van deze – en andere Goop-producten – niet aangetoond kan worden, komt de geloofwaardigheid van The good lab niet ten goede.

Must read: The Sex Issue: deze 5 dingen over seks hoef je écht niet meer te geloven

Daarnaast komt kritiek op het feit dat Goop geen ruimte lijkt te hebben voor basisemoties als verdriet en angst. De missie van Goop lijkt erin te bestaan om elke negatieve emotie uit het leven te elimineren, maar is dat wel realistisch? Deze kritiek sluit mooi aan bij het pleidooi van Dirk De Wachter om verdriet in het leven vaker te omarmen, in plaats van er koste wat kost tegen te vechten.

Toch blijven we The good lab een mooi aanknopingspunt vinden om wat vaker stil te staan bij de alternatieven voor de Westerse geneeskunde. Soms is het namelijk goed om onze Westerse bril even af te zetten, al is het maar om je eigen oordeel daarover te kunnen vellen.

Bekijk hieronder de trailer.

Meer Netflix-tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The goop lab op Netflix: over de ins en outs van alternatieve geneeskunde
Sluiten