Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 21 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Angstig voor een sollicitatiegesprek of een date? Dit is het voordeel

Toekomstige gebeurtenissen kunnen ons best een beetje angst inboezemen. Een speech houden voor een grote groep mensen? Pretty scary. En een date met een onbekende (opgeduikeld via een datingapp)? Ook best eng. Om nog maar te zwijgen over sollicitatiegesprekken.

Als je snel angstig bent voor dit soort gebeurtenissen, dan vind je dat waarschijnlijk alleen maar bloedirritant. Wat zou het makkelijk zijn als je flierefluitend naar een sollicitatiegesprek ging en je nooit ergens druk om maakte. Toch?

Dat het soms makkelijker is als je geen angst kent, is misschien wel waar. Maar of het ook beter is? Niet per se. Volgens psychologen is een beetje angst voor toekomstige gebeurtenissen juist alleen maar positief. En dat is natuurlijk goed nieuws voor alle angsthazen onder ons.

Angst als verantwoordelijkheidsambassadeur

Science of Us sprak met David Barlow – oprichter van het Center for Anxiety and Related Disorders aan de Boston Universiteit en auteur van Anxiety and Its Disorders. In het gesprek legt hij uit waarom angst je ‘verantwoordelijk’ kan houden. “Mensen zijn bijzonder goed uitgerust om te anticiperen op de toekomst en te plannen voor de toekomst”, zegt hij. “En het is daar, waar angst eigenlijk heel functioneel is.”

Dit vind je vast ook interessant: Bang achter het stuur? Tips voor iedereen met rijangst (je bent niet alleen)

De inzichten van Barlow zijn gebaseerd op het werk van psycholoog Howerd Liddell, die in 1949 schreef over hoe angst ‘intellectuele activiteit begeleidt als zijn schaduw’. Nu klinkt dat misschien een beetje vaag, maar het zit als volgt.

Stel je hebt een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. Of je hebt bijvoorbeeld een grote klus gekregen op je werk. Om je sollicitatie of klus tot een succesvol einde te brengen, heb je een goede planning nodig. En daar helpt een beetje angst je bij.

“Angst is iets wat je motiveert om je aanpak voor uitdagingen zodanig te plannen dat je het gevoel hebt voorbereid te zijn”, zegt Barlow. “Het kan je helpen meer te bereiken, beter te presteren en op meer passende en vruchtbare manieren te handelen.” Oftewel: ben je angstig voor een sollicitatiegesprek, dan ga je dat waarschijnlijk alleen maar rocken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️