WorkJuice
WorkJuice Psyche 5 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Mindful en miljonair: “Spiritualiteit heeft me een succesvollere ondernemer gemaakt”

Steffy Roos du Maine (34) is ondernemer, schrijver, podcast-host en yogadocent. Met haar 4 bedrijven draait ze zo’n 6 miljoen omzet per jaar en haar prestaties leverden haar al een plek op in de FD Gazellen, Viva 400 en The Next Women 100. De reden voor haar succes? Steffy weet zeker dat spiritualiteit hier een grote rol in speelt.

Ze schreef er het boek Mindful & Miljonair over, dat onlangs uitkwam bij uitgeverij Spectrum.

Spirituele tools inzetten om miljonair te worden

Mindful en miljonair, gaat dat wel samen? “Die titel heb ik uitgekozen omdat het lekker triggert,” zegt ze. “Veel mensen denken inderdaad dat het helemaal niet samengaat.” Niets van waar, weet Steffy. Je kunt spirituele tools juist inzetten voor zakelijk succes.

Steffy (zelf natuurlijk miljonair, mocht je dat je stiekem afvragen) is daar natuurlijk het levende voorbeeld van. Na haar afstuderen nam zij het letselkantoor van haar moeder over, met als doel om dat heel groot te maken. Op dat moment werkten er zo’n drie freelancers voor het bedrijf.

Spanje is het eerste land dat gaat experimenteren met de 4-daagse werkweek

“Het was helemaal nooit de ambitie van mijn moeder geweest om het bedrijf groot te maken,” legt Steffy uit. “Maar ze vertrouwde mij en heeft dat helemaal losgelaten. Ze heeft me ook erg geholpen, want we vullen elkaar mooi aan. Zij is meer van de kleine details en ik ben meer van de grote vlakken.”

In 8 jaar tijd heeft Steffy het bedrijf uitgegroeid tot een juridisch kantoor met zestig mensen in dienst en vier kantoren verspreid door Nederland. Toch was het drie jaar geleden tijd voor een verandering, want Steffy was eigenlijk alleen maar aan het werk. “Elk weekend, elke avond…” zegt ze.

“Dat zou ik gewoon niet vol blijven houden. Ik was de hele tijd ziek en reageerde heel snel geïrriteerd tegen andere mensen. Ik wist dat ik er iets aan moest doen.”

Op Burning Man in Nevada ontdekte Steffy de wereld van spiritualiteit. “Ik dacht: hé, dit is eigenlijk wel interessant,” vertelt ze. “Daar kan je natuurlijk van alles doen, van yoga tot meditatie en van Boeddha chanten tot cacaoceremonies. Dat beviel zo goed dat ik het wilde doorzetten toen ik thuiskwam.”

Door die keuze kon Steffy op een hoop vooroordelen rekenen. “Mensen zeiden tegen me: ‘Oh, dan word je zo’n hippie. Dan gaat het vast slechter met het bedrijf.’ Maar ik wist hoe goed ik me er door ging voelen.” Ze kreeg gelijk. Toen ze vorig jaar terugkeek op haar onderneming, realiseerde ze zich dat ze alleen maar een betere ondernemer is geworden.

 

Haar boek Mindful & Miljonair

Mindful & Miljonair is een handboek voor iedereen die wel iets met spiritualiteit wil doen of het gevoel heeft dat het hen iets kan brengen, maar die niet weten hoe en waar te beginnen. “Niet alles werkt voor iedereen,, zegt Steffy. “Ik denk dat iedereen zijn eigen pad moet vinden op het gebied van spiritualiteit. Maar daarvoor moet je wel weten wat er allemaal bestaat.”

Steffy noemt het voorbeeld van mediteren. “Iedereen roept altijd dat je moet mediteren,” legt ze uit. “Maar ik ben er bijvoorbeeld helemaal niet goed in. Als jij dat ook hebt en je hebt alleen van mediteren gehoord, dan weet je niet dat er zo’n tien à twintig andere dingen zijn die je ook zou kunnen proberen.”

Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

In haar boek behandelt ze daarom alle spirituele gebruiken die er zijn, inclusief hoe je ze zou kunnen gebruiken om je business een boost te geven. “Bij spiritualiteit denken mensen vaak aan persoonlijke groei, maar je kunt er zakelijk juist heel erg door groeien,” zegt Steffy. “Daarom heb ik steeds geprobeerd die link te maken.”

Steffy miste dat namelijk nog. “Sommige spirituele boeken zijn toch wel heel erg zweverig”, zegt ze. “En heel veel businessboeken zijn juist te zakelijk. Juist die combinatie maakt het sterk.”

 

Het boek dat ze nu heeft geschreven had ze eigenlijk zelf willen hebben toen ze haar eigen reis begon, om het allemaal wat toegankelijker en makkelijker te maken. “Voor Burning Man voelde ik namelijk wel aangetrokken tot spiritualiteit, maar een yogales of cacaosessie vond ik een beetje intimiderend”, vertelt ze.

Reacties van anderen

Het heeft ook een tijdje geduurd voordat Steffy uit de ‘spirituele kast’ kwam. Maar inmiddels legt ze zonder gêne een kristal op de vergadertafel. Heeft ze tips voor spirituele mensen die zich zorgen maken over hoe hun zakelijke relaties hierop gaan reageren?

“Ik denk dat het je nog zal verbazen hoe open minded mensen zijn,” zegt Steffy hierover. “Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je het brengt. Al geloof je niet per se in de kracht van de maan, het blijft een goede tool. Want elke nieuwe maan ben je gewoon jezelf aan het evalueren en je doelen aan het opschrijven.”

Deze instelling heeft ze bij elk hoofdstuk in haar boek ook duidelijk gemaakt. “Ook al geloof je bijvoorbeeld niet in wat kristallen met je doen, ze zorgen er wel voor dat je gaat evalueren hoe je je voelt en wat je nodig hebt om je beter te laten voelen. Dat is al goud waard. Je hoeft er niet helemaal in te geloven, als je het op de goede manier aanpakt, heb je er alsnog wat aan.”

Spiritueel narcisme: wanneer je wel heel ver boven de rest uit zweeft

Dit is ook hoe Steffy er zelf in stond toen ze er voor het eerst in aanraking kwam met mindfulness en spiritualiteit. “Mijn studie was heel wetenschappelijk. Daarom wilde ik in mijn boek ook veel onderbouwen,” zegt ze. “Maar ik stond er wel voor open. Soms is het ook gewoon niet te onderbouwen, maar als jij er zelf in gelooft, zal het werken.”

Steffy raadt anderen aan om het gewoon eens te gaan uittesten. “Houd het twee weken vol en vraag jezelf dan af wat het je brengt,” zegt ze. “Niet te veel stil staan bij hoe het hoort of wat zogenaamd moet. Kijk wat voor jou werkt.”

Benieuwd naar Steffy’s boek? Je vindt het onder andere op haar eigen website en op Bol.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️