Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Beweging 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Zit je niet goed recht? Deze oefeningen zijn goed voor je rug

Recht zitten en een houding aannemen die je rug zoveel mogelijk spaart: het zijn zowat de moeilijkste dingen die er zijn om de héle dag rekening mee te houden. Zeker nu we vaker thuiswerken hebben we niet altijd de beste ergonomische meubels voorhanden, wat bij veel mensen leidt tot rugklachten. Toch zijn er een aantal makkelijke oefeningen voor je rug die je gewoon op je stoel kunt doen. Zo makkelijk kun je je rug een boost geven!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je beter zoveel mogelijk beweegt. Geen enkele houding is namelijk an sich slécht, tenzij je je lichaam er veel te lang in hebt laten zitten. Maak er dus in de eerste plaats een goede gewoonte van om op tijd op te staan, een rondje te lopen of om een paar stretch-oefeningen te doen. Door de huidige flexibele werkomstandigheden heb je eigenlijk geen excuus meer om dat niet te doen!

4 x oefeningen die je zittend kunt doen zijn goed voor je rug

Tip: heb je een zittende baan? Zet om de 20 à 30 minuten een alarm en voer één van deze oefeningen uit.

1. Zittende cat-cow

Iedereen die geregeld aan yoga doet kent de cat-cow positie wel. Het leuke is dat je die rugbewegingen ook heel makkelijk zittend kunt uitvoeren, en laat dat nou net precies zijn waar je rug heel blij van wordt.

6 fijne stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders

Voor een zittende cat-cow leg je je handen op je knieën terwijl je zit. Til je hart naar omhoog op een inademing (holle rug), leg je kin tegen je borst (bolle rug) op een uitademing.

2. Zittende rotatie

Adem in en steek je handen in de lucht. Adem uit en breng een hand naar de tegenovergestelde knie en breng je andere hand naar de achterkant van je stoel (of reik naar achteren).

Herhaal dit met je andere hand en doe dit nog een paar keer.

3. Zittende nummer 4

Ga rechtop zitten met je billen op de stoel en maak je ruggengraat zo lang mogelijk. Leg je enkel op de tegenovergestelde knie en duw met je handen zacht op je knie en enkel.

Feeling stressed? Relax: een aantal oefeningen om direct te ontspannen

Adem zo een paar tellen in en uit en onthoud om je ruggengraat zo lang mogelijk te maken.

4. Zittende stretch

Voor een zittende stretch maak je met één been een hoek van 90 graden en strek je het andere been uit. Duw met je beide handpalmen op het been in de hoek van 90 graden en oefen druk uit tot je de spieren van het andere been voelt rekken.

Zie je nu hoe makkelijk het eigenlijk is? En ook al kunnen deze oefeningen misschien geen ernstige rugproblematieken oplossen, ze kunnen in ieder geval geen kwaad. Vergeet dus vooral niet om er een goeie gewoonte van te maken, je gewrichten zullen je dankbaar zijn!

Vergeet je polsen en je onderarmen niet de stretchen (met deze oefeningen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️