Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Vergeet je polsen en je onderarmen niet de stretchen (met deze oefeningen)

Je polsen gebruik je heel veel op een dag, bijvoorbeeld bij het typen achter je laptop, het watergeven van de planten of het snijden van groenten. Toch zijn dit niet de eerste delen van je lichaam waar je aandacht aan geeft als je de yogamat opstapt. Best gek, van het stretchen en sterker maken van je polsen en onderarmen gaat heel snel en makkelijk.

Deze korte stretch duurt slechts 5 minuten en kan dus ideaal tussen het werken of studeren door.

Pijnlijke klachten voorkomen

Het is belangrijk om je onderarmen en polsen regelmatig te stretchen, want zo kan je pijnlijke klachten als een muisarm voorkomen. Deze kan ontstaan door langdurige statische herhalende bewegingen in combinatie met stress.

Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

Stretches kunnen de armen en polsen helpen ontspannen en zorgen er ook voor dat er minder herhaling in de bewegingen zit. Daarnaast is een goede werkhouding, een ergonomische werkhouding, een must. Dit betekent een beeldscherm op ooghoogte, je bovenbenen in een horizontale lijn en je armen moeten kunnen rusten op armleuningen of op de tafel.

5 minuten-stretch

Om op een werkdag de belasting van je polsen en onderarmen te verminderen, is er een simpele 5 minuten-durende-stretch die je kunt doen. Zo doe je het stap voor stap:

  1. Ga op je knieën op een matje zitten. Plaats je handen voorzichtig voor je terwijl je vingertoppen naar je knie toewijzen. De handpalmen raken hierbij de vloer en de bovenkant van je handen wijzen richting het plafond. Let op: het is oké als je handen niet plat op de grond staan, forceer niets.
  2. Gebruik je andere hand om voorzichtig je vingers één voor één van de mat op te tillen. Begin met de duim en eindig bij de pink.
  3. Wanneer je alle vingers omhoog hebt getild, schud je je handen en polsen goed los.
  4. Herhaal deze stappen met de andere hand.

Polsen sterker maken

Om vervelende pijntjes in je polsen en onderarmen te voorkomen, is het ook belangrijk dat deze sterk zijn. Spierkracht van je polsen en onderarmen versterken doe je zo:

  1. Ga zitten en neem een klein gewichtje in je hand. Leg daarna je onderarm op je bovenbeen en beweeg je pols omhoog en omlaag.
  2. Wissel van kant.
  3. Schud je polsen en armen los.
  4. Pak opnieuw het gewichtje maar nu zo dat de bovenkant van je hand omhoog wijst. Leg daarna weer je onderarm op je bovenbeen en beweeg je pols omhoog en omlaag.
  5. Wissel van kant.
  6. Schud je polsen en armen los.

Yogascholen dicht? Geen probleem met deze 8 yoga work-out video’s

Bepaalde yogahoudingen als een downward facing dog of een cobra kunnen ook belastend voor je polsen zijn. Let hierbij dus altijd op dat je goed het verschil voelt tussen een strekking of echt pijn. Bij pijn is beter om door te gaan naar de volgende pose.

Probeer eens deze yoga-oefeningen voor als je veel achter je bureau (of keukentafel) zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️