Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 22 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

10 documentaires over klimaatverandering die je ogen openen

Klimaatverandering is een steeds groter wordend probleem met gigantische gevolgen voor de planeet en uiteindelijk vooral de mens. Situaties als smeltende ijskappen en extreme weersomstandigheden als zware regenval of juist extreme droogte (met alle bosbranden van dien) komen steeds vaker voor. Om een beetje op de hoogte te blijven van de klimaatsituatie, delen we 10 must see documentaires over het klimaat.

Klimaatverandering kan nog grotere gevolgen hebben dan je misschien al dacht. Binnen 70 jaar kan het ijs op de Noordpool bijvoorbeeld volledig (!) gesmolten zijn. Door dit soort situaties is bewustzijn over de klimaatsituatie extra belangrijk en meer kennis over klimaatverandering is daarvoor de eerste stap.

De beste documentaires over klimaatverandering

Deze 10 docu’s helpen je meer bewustzijn te creëren over de klimaatsituatie en hopelijk inspireren ze om (nog) beter voor de planeet te zorgen.

1. Meltdown

Beauty en tragedy, is waar het om draait bij ‘Meltdown‘. De documentaire volgt fotografe Lynn Davis, die een indrukwekkende fotoserie maakte van de ijsbergen aan de kust van Groenland. Tony Leiserowitz, geograaf aan Yale University, heeft ook aan de documentaire meegewerkt.

Samen reizen Davis en Leiserowitz af naar Illulisat, Groenland. In dit pittoreske stadje kun je de gevolgen van klimaatverandering direct zien door smeltende ijskappen. Iets wat eerst mooi was, is nu alleen nog maar tragisch.

2. A Life on Our Planet

Dat David Attenborough films kan maken, heeft hij wel bewezen. De Britse bioloog en televisiemaker heeft sinds 1956 al vele documentaires gemaakt, waaronder Life on Earth, die door de BBC worden uitgezonden.

Attenborough is op de meest afgelegen plekken geweest en in A Life on Our Planet gaat hij in op de grote gevolgen van klimaatverandering. De mooiste natuurbeelden worden schokkend afgewisseld met overvolle steden en bomen die gekapt worden, en het is een must see om je ogen te openen.

3. Chasing Coral

In deze Netflix-documentaire staat koraal helemaal in de spotlight, en de koraalriffen die bleek geworden zijn, worden goed laten zien. Dit zorgelijke verschijnsel is het zoveelste gevolg van de opwarming van de aarde. De spanning wordt opgevoerd, met technologische storingen en stormen, en beelden van kale koraalriffen. Een must watch voor onder water beelden en meer informatie over de aantasting van het koraal.

Hoe je eerlijk met je kinderen kunt praten over klimaatverandering

4. I am Greta

Waarschijnlijk ken je haar wel: de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Elke schooldag stond ze bij het Zweeds parlement om te staken, om aandacht te vragen voor klimaatverandering. I am Greta laat Thunberg’s groeiende bekendheid zien. Het resultaat is een portret over haar, afgewisseld met schokkende beelden van allerlei dingen die de planeet beschadigen.

5. 2040

‘2040’ focust zich naast de problemen die ontstaan door klimaatverandering, ook op oplossingen. Filmmaker Damon Gameau kijkt naar de technologieën die er bestaan om de wereld weer in de juiste richting te laten gaan. Allemaal met zijn dochtertje Velvet in zijn achterhoofd, zodat zij in een gezonde wereld kan opgroeien. Door naar de oplossingen te kijken is 2040 net even anders, een positieve toon over een serieus probleem.

6. Losing Alaska

Losing Alaska is een aangrijpend verhaal over het dorp Newtok in Alaska. De klimaatverandering, met stijgende omgevingstemperaturen, zorgt ervoor dat Newtok letterlijk langzaam in zee verdwijnt. Het is een nachtmerrie voor de bewoners, maar de wereld lijkt niet te weten dat dit gaande is. Deze documentaire wil ervoor zorgen dat mensen, letterlijk, hun ogen openen.

7. An Inconvenient Truth

De naam zegt het al: de waarheid is niet altijd leuk, of iets wat je wil horen, maar wel iets wat je moet horen. De film richt zich op de levenslange toewijding van voormalig vice-president Al Gore om de effecten van klimaatverandering terug te draaien. De film maakt het duidelijk dat klimaatverandering van mensen zelf komt, en dat we snel iets moeten doen. Als één van de bekendste klimaatdocumentaires, moet je deze gezien hebben.

8. The Merchants of Doubt

Ontkenning. Dat is wat centraal staat in The Merchants of Doubt. Politici en grote bedrijven doen hun best om klimaatverandering te ontkennen, of om te zeggen dat het allemaal niet zo erg is. Het zou eigenlijk niet mogen dat zij het probleem van klimaatverandering afzwakken om hun winst te behouden, maar dat is de pijnlijke waarheid. Deze documentaire legt die pijnlijke waarheid bloot.

9. A Plastic Ocean

Vraag je je weleens af wat er met het plastic gebeurt, dat toch niet afbreekbaar is? A Plastic Ocean geeft antwoord op deze vraag, op confronterende wijze. Deze documentaire laat een heel nieuw niveau van een ‘oncomfortabele waarheid’ zien, met de plasticvervuiling in de oceaan, en waarom dat niet zomaar vanuit de lucht te zien is. Moeten mensen beter letten op wat ze met dat plastic flesje doen? Dan is deze documentaire daar heel geschikt voor.

Door klimaatverandering duurt de zomer straks misschien 6 maanden

10. Kiss the Ground

Net als 2040, gaat Kiss the Ground in op een mogelijke oplossing voor de klimaatcrisis. Dat klinkt opbeurend! Volgens deze documentaire kan de grond de sleutel zijn tot het helen van de planeet, en ze laten ook mooi zien hoe dan. Na de nodige zwaardere opening met uitleg over de klimaatcrisis, neemt de documentaire een meer hoopvolle wending. Kortom: een must watch na een meer confronterende docu.

Al deze documentaires zijn confronterend, snijden een onderwerp aan waar over gepraat moet worden en wat grote gevolgen heeft. Maar de documentaires bieden ook oplossingen, en er is nog hoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️