Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 22 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Kledingkast opgeruimd? 8 x de beste pre-owned verkooptips

Tweedehands shoppen in plaats van nieuwe kleren kopen is dé manier om oude kleren te redden van de vuilnisbelt, de ecologische voetafdruk van je kledingkast te verkleinen en geld te besparen. Tevens kun je jouw eigen afdankertjes verkopen en daarmee een tweede leven geven. Zo creëer je een duurzame garderobe, die lief is voor de planeet en jouw portemonnee.

En het mooiste is: dat kan tegenwoordig heel makkelijk online. In 2021 zijn doorverkoopwebsites populairder dan ooit en volgens de laatste cijfers zal deze online markt alleen nog maar meer groeien, terwijl de kledingretail naar verwachting met 15 procent zal krimpen.

De cijfers

Volgens de Amerikaanse mode reseller ThredUp groeide de tweedehands modemarkt de afgelopen 3 jaar 21 keer sneller dan retail. Naar schatting zal dit segment in 2021 zo’n 30 miljard euro omzetten en in 2028 zelfs anderhalf keer groter zijn dan fast fashion. Gemiddeld zal het dan goed zijn voor 13 procent van de kleding in onze kast.

Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?

Overigens blijkt uit een ander onderzoek dat het voornamelijk Gen Z is die tweedehands kleding koopt. In Amerika bestaan de garderobes van jongeren (onder de 23 jaar) gemiddeld voor 16,5 procent uit tweedehands kleding.

Tweedehands als norm

Het zijn hoopvolle cijfers, die wij alleen maar kunnen toejuichen. Er is namelijk niks leukers dan je spullen een tweede leven geven: het draagt bij aan een betere wereld en je maakt er ook nog eens iemand anders blij mee. Items van goede kwaliteit die je niet meer wilt houden, kun je gemakkelijk en kosteloos online doorverkopen.

De ultieme tip van een modejournalist voor een duurzame garderobe

Ben je klaar om mee te doen met deze trend en van tweedehandsmode de norm te maken? Dan is dit het perfecte moment om in te stappen in de pre-owned modetrein. De zomer is in volle gang maar alle festivals zijn afgelast, dus je hebt waarschijnlijk genoeg tijd om handen om je kledingkast eens flink op te ruimen. Maar hoe doe je dat?

Tips voor een closet detox

We geven je tips voor het detoxen van je kledingkast, zodat je precies weet welke items je dit seizoen kunt bewaren of juist moet verkopen.

 1. Ruim eerst je kast op, zodat je je kunt concentreren op wat je de komende maanden zal dragen. Haal alle items per categorie uit je kast, breng ze naar dezelfde plek en verdeel ze uiteindelijk in subcategorieën om het proces gemakkelijker te maken. Als je bijvoorbeeld bezig bent met T-shirts, dan verdeel je ze vervolgens in subcategorieën, zoals tanktops, T-shirts met korte mouwen, T-shirts met lange mouwen, enzovoorts.
 2. Maak 4 stapels: dingen om te bewaren, dingen om te doneren, dingen om te verkopen aan andere mensen, en de ‘misschien’-stapel. De ‘misschien’-items kun je helemaal aan het einde van elke categorie passen, zodat je beter kunt beslissen wat je wilt behouden.
 3. Stel jezelf deze vragen: is het stuk nog steeds trendy? Of is het een tijdloze klassieker? Als je de nieuwe trends wilt proberen, kijk dan eens naar de trends van het nieuwe seizoen. Kies deze zomer vooral voor wijde broeken, veel kleur, items met pofmouwen, bodywarmers, bralettes en kitten heels.
 4. Zet tijdens het opruimen een paar ramen open en haal wat frisse lucht naar binnen. Zet muziek aan, waar je energiek, geïnspireerd en tegelijkertijd ontspannen van wordt.
 5. Overweeg bij het detoxen niet alleen of je het kledingstuk mooi vindt, maar ook of het comfortabel is om te dragen en of je je er goed in voelt. Als je een kledingstuk bewaart dat niet past, komt alle negativiteit in je op als je het ziet, en kun je het beter wegdoen. Kijk ook goed naar de kwaliteit van elk item.
 6. Kijk op tweedehands modewebshops (zoals Vinted, The Next Closet en Designer Vintage) welke merken of items online goed worden verkocht, zodat het gemakkelijker wordt om te beslissen of je een specifiek item moet houden of niet.
 7. Als je eenmaal klaar bent, kijk dan naar de ontbrekende items in jouw garderobe en bedenk welke items een goede aanvulling zijn voor het komende seizoen.

Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

Tips om online te verkopen

Nadat je in kaart hebt gebracht welke items je wilt verkopen, houd dan rekening met onderstaande tips om je verkoop te bevorderen.

 1. Zorg ervoor dat je kleding gestreken of gestoomd is. Niemand vindt het fijn om tegen een verkreukelde jurk aan te kijken en al helemaal niet als het jouw toekomstige kledingstuk moet worden.
 2. Zorg ervoor dat de kleding duidelijk zichtbaar is en er aantrekkelijk uitziet. Dat betekent het liefst bij daglicht fotograferen, geen heftige schaduwen en met een rustige achtergrond.
 3. Formuleer een duidelijke titel en beschrijving van je item. Dit maakt het gemakkelijker voor tweedehands shoppers om jouw items te vinden, wanneer ze iets specifieks zoeken.
 4. Bied kortingen aan als iemand meerdere items willen kopen. Zo moedig je aan om meer van je te kopen.
 5. Upload regelmatig nieuwe items – potentiële kopers zullen je volgen en op de hoogte worden gesteld wanneer je iets nieuws uploadt.
 6. Hoe meer verzendopties je aanbiedt, hoe meer keuze potentiële kopers hebben en hoe verleidelijker het voor hen is om bij je te kopen.
 7. Wees eerlijk over de staat van je items.
 8. Zorg ervoor dat zodra iemand interesse heeft in een kledingstuk je snel reageert. Misschien heeft iemand nog vragen of willen ze een extra foto van een bepaald detail. Op die manier houd je korte lijntjes en kun je snel overgaan tot verkoop als iemand echt interesse heeft.

Veel succes!

Na 10 maanden geen kleding kopen. Wat is de status?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️